ERDOGAN NAJAVLJUJE NOVU ERU: "Sastanak s američkim predsjednikom Bidenom bit će vjesnik..."

"Trebamo iskren pristup, baziran na zajedničkim interesima i vrijednostima, kako bismo ostvarili cilj obima trgovinske razmjene sa SAD-om od 100 milijardi dolara", rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

  • Svijet

  • 27. Maj 2021  27. Maj 2021

  • 0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu je kazao kako će sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom tokom NATO samita sljedećeg mjeseca biti vjesnik nove ere, javlja Anadolu Agency (AA).

”Pridajemo veliku pažnju dugoročnom, dubokom i multidimenzionalnom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako s vremena na vrijeme dolazi do razlika u idejama, naše partnerstvo i savezništvo uspjelo je prevazići sve vrste neprilika”, rekao je Erdogan tokom videokonferencije sa predstavnicima kompanija sa sjedištem u SAD-u.

Istaknuo je kako je sa SAD-om ostvarena značajna saradnja kada su u pitanju borba protiv terorizma, energetika, trgovina, investicije, ali i dešavanja u Siriji i Libiji.

Smatra kako Turska i SAD trebaju oživjeti mehanizme ekonomske strategije i partnerstva te ostvariti cilj obima trgovinske razmjene od 100 milijardi dolara.

"Trebamo iskren pristup, baziran na zajedničkim interesima i vrijednostima, kako bismo ostvarili cilj obima trgovinske razmjene sa SAD-om od 100 milijardi dolara", kazao je Erdogan.

Istaknuo je kako je Turska s rastom od 1,8 posto, nakon Kine, zemlja s najvećim rastom unutar grupe G-20.

Prema njegovim riječima, izvoz u prva četiri mjeseca 2021. godine veći je za 45 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi četiri milijarde i 272 miliona dolara.

Erdogan je kazao i kako je, uprkos neizvjesnostima koje je donijela pandemija koronavirusa, primjetno značajno povećanje interesovanja za investicije u Tursku.

Najavio je i da će uskoro biti objavljen Dokument o međunarodnim direktnim investicijama u Tursku.

”Vjerujem da ćemo Tursku, koja je srce tri kontinenta, dovesti u položaj da bude globalni centar proizvodnje i tehnologije”, naglasio je, između ostalog, Erdogan.

Turski predsjednik kazao je i kako je cilj da u junu bude vođena intenzivna kampanja imunizacije u okviru borbe protiv Covida-19 i da tako budu ostvareni pomaci ka normalizaciji u državi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...