UDARNA VIJEST: Francuska priznala odgovornost za genocid u...

Iako je Francuska na međunarodnim pregovorima u augustu 1993. željela da spriječi regionalni konflikt ili građanski rat, ignorisala je upozorenja posmatrača i tako se stavila na stranu onih koji su mjesecima kasnije počinili genocid, rekao je Macron.

  • Svijet

  • 29. Maj 2021  

  • 6

„Francuska u Ruandi igra određenu ulogu, ima istoriju ali i političku odgovornost", rekao je Emmanuel Macron u Meomorijalnom centru Gisozi u Kigaliju u četvrtak 27. maja.. Francuska je „de fakto bila na strani režima koji je počinio genocid", rekao je Macron, ali i istakao da „nije bila saučesnica" niti je počinila zločin.

„Francuska je omogućila da se dogodi najgore"

Iako je Francuska na međunarodnim pregovorima u augustu 1993. željela da spriječi regionalni konflikt ili građanski rat, ignorisala je upozorenja posmatrača i tako se stavila na stranu onih koji su mjesecima kasnije počinili genocid, rekao je Macron.

U tom dugo iščekivanom govoru u Memorijalnom centru u kojem su sahranjeni posmrtni ostaci 250.000 od više od 800.000 žrtava jedne od najsmrtonosnijih tragedija 20. vijeka Macron je takođe rekao da je Pariz predugo čekao sa provjeravanjem istine. Tako je Francuska omogućila da se dogodi najgore, iako je pokušavala upravo to da spriječi, istakao je francuski predsjednik.

Priznanjem negativne političke uloge njegove zemlje u vezi sa genocidom počinjenim 1994. u Ruandi nad narodom Tutsi, francuski predsjednik želi da omogući novi početak u diplomatskim odnosima sa Ruandom nakon 27 godina distance.

Kigali | Macron Besuch in RuandaEmanuel Makron i predsjednik Ruande Paul Kagame

Građani Ruande „možda ne mogu zaboraviti, ali mogu oprostiti"

Predsjednik Ruande, Paul Kagame pozdravio je Macronov nastup i rekao da su njegove riječi „snažnije od izvinjenja". Istovremeno je istakao spremnost da se odnosi s Francuskom postave na nove osnove.

Građani Ruande „možda ne mogu zaboraviti, ali mogu oprostiti", Francuskoj za njenu ulogu, izjavio je Kagame, pripadnik Tutsija i glavna figura na političkoj sceni Ruande otkako je njegova pobunjenička vojska okončala ubistva odreda smrti odanih vladi koju su predvodili pripadnici naroda Hutu.

U nekadašnjoj njemačkoj i belgisjkoj koloniji Ruandi, radikalni pripadnici naroda Hutu su 1994 u roku od tri mjeseca ubili najmanje 800.000 ljudi. Najveći broj žrtava pripadao je manjini Tutsi, ali ubijeni su i mnogi umjereni pripadnici Hutua.

Suočavanje sa zvjerstvima 90-ih traje i danas. Ruanda odavno optužuje Francusku da je štiteći tadašnju vladu i sama kriva za genocid, piše Deutsche Welle.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...