ŠPIJUNSKA AFERA TRESE NJEMAČKU: Tajna služba europske zemlje pomogla američkom NSA u špijuniranju političara...

Podaci koje su prikupili, jasno su pokazali da je FE pomogao NSA da špijunira vodeće političare u Švedskoj, Norveškoj, Nizozemskoj i Francuskoj, kao i u Njemačkoj.

  • Svijet

  • 31. Maj 2021  31. Maj 2021

  • 0

Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) da špijunira evropske lidere, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, otkrila je evropska medijska istraga objavljena u nedjelju.

Da su Sjedinjene Američke Države špijunirale svoje saveznike, prvi put je počelo izlaziti navidjelo 2013. godine, ali su novinari tek sada dobili pristup izvještajima u kojima je detaljno data podrška NSA od danske obavještajne službe odbrane (FE).

Izvještaj je pokazao da je njemački saveznik i susjed sarađivao s američkim špijunskim operacijama usmjerenim na najviše zvaničnike, prenosi Tanjug pozivajući se na "Deutsche Welle" (DW).

Merkel i Steinmeier nisu ništa znali

Tadašnji kandidat za kancelara Socijalističke partije Njemačke (SPD) Peer Steinbruck također je bio meta, otkriva se u novom izvještaju.

Izvori tajnih službi prosljeđivali su informacije timu koji uključuje danske, švedske i norveške emitere (DR, SVT i NRK), kao i francuski list "Le Monde", njemački "Suddeutsche Zeitung" i njemačke javne emitere NDR i VDR.

Merkel i Steinmeier nisu imali “nikakvo znanje” o špijunskim operacijama koje su izvodili vodeći danski vladini zvaničnici, piše DW.

Glasnogovornik je rekao da je kancelarka obaviještena o otkrićima.

Danska vlada je saznala za umiješanost tajne službe njihove zemlje u skandal s NSA najkasnije do 2015. godine.

Počela je prikupljati informacije o saradnji FE s NSA između 2012. i 2014. godine u tajnom Dunhammerovom izvještaju nakon otkrivanja podataka bivšeg službenika NSA i uzbunjivača Edwarda Snowdena, izvijestio je NDR.

Podaci koje su prikupili, jasno su pokazali da je FE pomogao NSA da špijunira vodeće političare u Švedskoj, Norveškoj, Nizozemskoj i Francuskoj, kao i u Njemačkoj.

Danska obavještajna služba također je pomogla američkoj agenciji da špijunira danska ministarstva vanjskih poslova i finansija, kao i danskog proizvođača oružja, navodi DW.

Neprihvatljivo sistematsko prisluškivanje

FE je, također, sarađivao s NSA-om na špijunskim operacijama protiv same vlade SAD-a.

Otkrivši tačno dokle je išla saradnja između obavještajnih službi dvije zemlje, danska vlada primorala je cijelo rukovodstvo FE da odstupi 2020. godine.

Danski stručnjak za operacije tajnih službi Thomas Wegener Friis vjeruje da je FE bio suočen s izborom s kojim će globalnim partnerima bliže sarađivati i da su donijeli jasnu odluku da rade s Amerikancima i protiv njihovih evropskih partnera, navodi NDR.

NSA, FE i dansko Ministarstvo odbrane nisu komentirali istraživanja, međutim, u saopćenju Ministarstva odbrane kaže se da je “sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...