FEĐA DUDIĆ, TVORAC EVROPSKOG VELEŽA, ZA "SLOBODNU BOSNU": "Igrače sam motivisao pokazujući im naše golove s utakmica protiv Borussije Dortmund i Heartsa"

"Moramo u naredne tri-četiri godine dobiti prave igrače iz Mostara, koji će u prvom timu nešto više napraviti", kazao nam je Dudić.

  • Sport

  • 01. Jun. 2021  01. Jun. 2021

  • 2

Piše: DARKO OMERAGIĆ

"Strast navijača i nedostatak pravog rezultata nam je dao podstrek da damo sve od sebe. Uoči nekoliko posljednjih utakmica, igračima sam pokazivao videa s naših utakmica protiv Borusije Dortmund i škotskog Heartsa iz 1987. i 1988. godine kako bih ih motivisao da daju sve od sebe“, kaže za "Slobodnu Bosnu" Feđa Dudić, trener Fudbalskog kluba Velež, nakon što je ovaj klub odveo do prvog plasmana na neko evropsko takmičenje poslije 33-godišnje pauze.

Glad armije Veležovih navijača za rezultatima koji će makar malo ličiti na one koji su postizani za vrijeme bivše Jugoslavije, najbolje se vidjela nakon što je sudija označio kraj nedjeljne utakmice u Doboju kod Kaknja, koju su "Rođeni" protiv Mladosti dobili rezultatom 1:0. Proslava Veležovog uspjeha se protegla od Kaknja do Mostara. Slavilo se širom Hercegovine, a najviše na Stadionu "Rođeni" u Vrapčićima, gdje je igrače dočekalo nekoliko hiljada navijača. No, čini se da Veležov ovosezonski uspjeh u okvirima bh. fudbala nije ostavio ravnodušnim ni njegove navijače širom Bosne i Hercegovine, koji su oduševljeni plasmanom u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, koja je po snazi treće takmičenje u Evropi. Jedan od onih koji su među prvima Veležu čestitali bio je i jedan od najboljih bh. košarkaša Jusuf Nurkić, a zanimljivo je da je baš dan nakon ovog rezultata u razgovoru za srbijanski "Telegraf" Dejan Savićević, jedan od najboljih svjetskih fudbalera, otkrio da u mladosti nije navijao za Crvenu zvezdu nego za podgoričku Budućnost, u kojoj je ponikao, i za Velež.

"Volio sam trio Bajević - Marić - Vladić (BMV). Ne znam zbog čega, ali volio sam taj klub. I baš kada smo igrali 1991., Velež je ispadao iz lige. U Mostaru ih je Zvezda pobijedila sa 3:0 i žao mi je bilo što ih mojom igrom i mojim golom izbacujem iz lige“, kazao je Savićević.

OD TRNJA DO ZVIJEZDA

Nije to bio jedini put da klub s bogatom tradicijom završava u nižim rangovima takmičenja, ali se, na radost svojih brojnih navijača, uvijek vraćao na mjesto koje mu pripada. Ove godine je završio na trećem mjestu, iza Borca i Sarajeva, a titula je izmakla za samo šest bodova.

Jedan od kreatora evropskog Veleža je Feđa Dudić, kojeg je Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH proglasio najboljim trenerom Premijer lige u sezoni 2020/2021.

"Bilo mi je bitno da igrači vide koliko je Velež velik klub. To se moglo samo na način da vide prepun Stadion pod Bijelim Brijegom u tim predratnim evropskim utakmicama. Bilo je bitno da vide koje su sve legende nastupale za Velež“, kaže Dudić.

A neki će reći i to da se Velež vratio u vrh bh. fudbala zahvaljujući stabilizaciji finansijskog stanja u klubu. Ipak, da nije sve u „šoldima“, pokazuje podatak da je ovaj klub po visini budžeta tek tamo negdje na sedmom ili osmom mjestu u Premijer ligi.

"Novac je bitan, ali ne i presudan. Mi smo to i pokazali", kaže nam Dudić.

Ono što nedostaje Veležu i po čemu se ne razlikuje od ostatka klubova u Premijer ligi je vlastiti igrački kadar.

"Bio bih najsretniji kada bih imao igrače iz omladinskog pogona i u prvoj postavi pet-šest rođenih Mostaraca, ali nažalost, nemam. Ne samo da Mostaraca nema u Veležu nego i, generalno, u Premijer ligi. Tu je samo Đani Salčin, koji igra u Sarajevu, i niko više. Ovo malo što ih još ima su po strani i na tome se mora raditi. Moramo raditi na tome da u naredne tri-četiri godine dobijemo prave igrače iz Mostara, koji će u prvom timu nešto više napraviti“, kazao nam je Dudić.

Za razliku od igračkog kadra, stručni štab Veleža obiluje Mostarcima, od Dudićeve desne ruke, trenera Mustafe Kodre, koji je ponikao u Veležovoj omladinskoj školi, te fudbalsku karijeru počeo i okončao u Veležu. Tu su i ostali Mostarci, legendarni Avdo Kalajdžić, zatim trener golmana Nenad Melher i kondicioni trener Jasmin Trnovac.

Dudiću je dan nakon nedjeljne utakmice telefonom čestitao i Semir Tuce, još jedna Veležova zvijezda. Tuce već godinama živi u Švicarskoj, gdje se skrasio nakon velike igračke karijere koju je, nakon Veleža, 1989. nastavio i 1995. okončao u Luzernu. Tuce se, nakon što je u aprilu doživio infarkt, oporavlja u svom domu u švicarskom Kriensu.

"Bilo mi je zaista drago što sam se čuo s Tucom. I s Čorbom Hadžiabdićem se čujem stalno. To je čovjek od kojeg se može puno naučiti. Duško Bajević je preko jednog zajedničkog prijatelja čestitao. Svim ljudima koji su vezani za Velež, ovo puno znači“, rekao nam je Dudić.

ŠTA ĆE PONUDITI ŽRIJEB?

No, nakon slavlja, Mostarci se trebaju pripremiti za UEFA-inu Konferencijsku ligu. Dudić se nada da će Velež u žrijebu pomaziti sreća.

"Vidjeli ste da je Željezničar prošle godine odmah u prvom kolu izvukao, kako se pokazalo, neprolaznu Makabi Haifu, dok je Borac imao sreće i dobio Sutjesku iz Nikšića, koja je bila mnogo lakši protivnik. Tako je i s nama. Od potencijalnih protivnika, tu su Maribor ili Fehervar (nekadašnji Videoton) ili poljski Slask Wroclaw, a opet, s druge strane, može nas zapasti neki klub iz San Marina, Škupi iz Sjeverne Makedonije ili nikšićka Sutjeska, gdje bismo bili ravnopravni. Za trku u nekom visokom intenzitetu još zaostajemo za nekim klubovima iz istočne Evrope, ali ne previše“, tvrdi Dudić procjenjujući snagu ovog Veleža za evropske izazove.

Tridesetosmogodišnji stručnjak Veležu je udario dobre temelje i rezultati su došli. Ipak, problem bh. fudbala je u tome da domaćih trenera ima premalo, o čemu je "Slobodna Bosna" već pisala. Tek nekoliko trenera se vrti između pet-šest glavnih klubova u Premijer ligi. Dudića smo pitali misli li da Velež može prekinuti ovu praksu i treneru poput njega dati malo više vremena za neki ozbiljniji rad s igračima.

"Ja sam primjer da se treneru mora dati više prostora, jer stalnim mijenjanjem trenera ne dobija se ništa. Nadam se da će klubovi u Premijer ligi dati prednost mlađim trenerima i novim generacijama. Kako dolazi do smjene generacija igrača, tako dolazi i do smjene generacije trenera. Dobar posao radi Žižović u Slobodi, imamo i mladog Maksimovića, koji je preuzeo Borac kada je bio šesti, a završili su na prvom mjestu. To su neki svijetli primjeri gdje mlađi trener daju pečat Premijer ligi."

Velež će, otkriva nam Dudić, do 10. juna kompletirati tim sa četiri-pet zvučnih pojačanja s kojima bi, uz malo sreće, mogao doći i do prve evropske pobjede u posljednje 33 godine.

"Pokušat ćemo napraviti respektabilnu ekipu i iz godine u godinu Velež će težiti ka sve boljim rezultatima“, poručio je Dudić.

DUDIĆEVA KARIJERA

Dudić je kao fudbaler najveći uspjeh ostvario s NK Zagreb, s kojim je u sezoni 2001/2002. stigao do titule prvaka Hrvatske, što je, pored Dinama, u toj zemlji uglavnom nemoguća misija i za mnogo veće klubove poput Hajduka, Rijeke i Osijeka. Dudić je potom u BiH igrao za nekoliko klubova (Sloboda, Brotnjo, Sarajevo, Travnik i Željezničar). Godine 2010. bio je prvi strijelac Premijer lige sa 16 golova, potom se vraća u Hrvatsku i s Varaždinom osvaja Kup Hrvatske. Igrao je nakon toga još nekoliko godina u Novom Pazaru, Slaviji, Travniku, Zvijezdi iz Gradačca, sve do 2016., kada je okačio kopačke o klin. Trenersku karijeru je počeo 2016. u Travniku pa nastavio u GOŠK-u iz Gabele da bi 2019. preuzeo Velež.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...