SUZANA GRUBJEŠIĆ, BIVŠA POTPREDSJEDNICA VLADE SRBIJE: "Ne može se poništiti izbor Schmidta za šefa OHR-a; Preko njega EU ulazi 's obje noge' u Bosnu i Hercegovinu!"

"Gospodin Schmidt je vrlo ugledan i uticajan političar u vladajućim strukturama u Njemačkoj i njemu se sigurno neće ponoviti sudbina njegovog prethodnika Valentina Inzka, koji je na toj funkciji proveo 12 godina bez konkretnih rezultata."

  • Regija

  • 01. Jun. 2021  01. Jun. 2021

  • 2

Suzana Grubješić, bivša potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije, komentirala je za Televiziju K1 reakcije iz Republike Srpske na dolazak Christiana Schmidta na funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, o čemu će danas delegacija tog entiteta razgovarati u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Christian Schmidt je imenovan za šefa OHR-a i niko to ne može promijeniti. Što bi se reklo, taknuto-maknuto", kazala je ona i pojasnila šta bi se u Bosni i Hercegovini moglo promijeniti dolaskom novog visokog predstavnika. "Imenovanje Schmidta znači da je Evropska unija odlučila da u Bosnu uđe 's obje noge'. To se, prije svega, odnosi na Njemačku. Gospodin  Schmidt je vrlo ugledan i uticajan političar u vladajućim strukturama u Njemačkoj i njemu se sigurno neće ponoviti sudbina njegovog prethodnika Valentina Inzka, koji je na toj funkciji proveo 12 godina bez konkretnih rezultata. On nije imao dovoljno podrške pa se pretvorio u lutku u koju su podjednako udarali predstavnici sva tri konstitutivna naroda."

Govoreći o mogućim prioritetima novog visokog prdstavnika Schmidta, Suzana Grubješić je rekla da ne misli kako će on smanjivati nadležnosti Republike Srpske. "Njegov osnovni cilj će biti pripremanje Bosne i Hercegovine za priključenje euroatlantskim integracijama. Bosna je nedavno predala program reformi u NATO, znači da se nalazi na putu da bude primljena u NATO i novi visoki predstavnik treba pomoći da ona bude spremna na to članstvo."   

(SB/K1)  

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...