PROMICATELJI EVROPSKIH VRIJEDNOSTI: "Svi izmišljeni razlozi HDZ-a za stopiranje ulaska turista iz Saudijske Arabije"

"Jasno je da Saudijska Arabija i građani ove zemlje ne predstavljaju nikakav migracijski rizik, jer je riječ o stabilnoj, bogatoj zemlji koja nema problem s migracijom."

  • Politika

  • 02. Jun. 2021  02. Jun. 2021

  • 7

Piše: A. Čorbo-Zećo

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) glasovima svojih predstavnika u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH) onemogućila je dolazak turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u sektorima koje je pogodila pandemija COVID-19.

Iz, uvijek samo njima poznatih razloga,  nastupila je opstrukcija iza koje se krije ucjena i traženje ustupaka za druge stvari, manje bitne za državu Bosnu i Hercegovinu, a mnogo važnije za HDZ.

Hronologija ovih dešavanja je jednostavna, tražili su i izmišljali razloge zašto ne usvojiti ovakvu odluku, na kraju su iskoristili i posljednji adut - preporuke Evropske unije.

No, kako je to dobro zaključila ministrica vanjskih poslva Bisera Turković „iracionalna politika inata i blokada nije evropska vrijednost niti koristi bilo kome u BiH”.

Kao prvo su iz HDZ-a povikali da se ne može odluka odnositi samo na turiste Saudijske Arabije, jer i građanima Irske i Ujedinjenog Kraljevsva  također trebaju vize, a dolazi ih veliki broj u BiH. Odluka je preinačena, pa su uz građane Saudijske Arabije za olakšice za ulazak dodati i građani Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali, opet to nije bilo dovoljno. Počelo se govoriti o činjenici da će se na taksama izgubiti 800.000 KM. Onda je uskočio Kanton Sarajevo nudeći da plati tih 800.000 KM znajući da će im se trostruko više vratiti. Ali, ni to nije prošlo.

Onda su izvukli iz rukava Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji i počeli se kao veliki "promicatelji evropskih vrijednosti" plašiti da će biti prekršen!

Ministri i zmajenici ministara iz reda HDZ-a mašu papirom bez pečata i potpisa, a što je zapravo e-mail korespondencija Delegacije EU s osobljem Ministarstva vanjskih poslova BiH. Tamo ne piše ništa što se ne zna, osim što se u jednom dijelu navodi "zabrinutost" te važna rečenica - Komisija zahtijeva da sve države bezviznog režima usklade svoju viznu politiku sa viznom politikom Evropske unije osiguravajući dobro upravljanje i sigurnost okruženja posebno u odnosu sa trećim zemljama čiji su državljani podložni viznom režimu i predstavljaju migracijski ili sigurnosni rizik“.

Jasno je da Saudijska Arabija i građani ove zemlje ne predstavljaju nikakav migracijski rizik, jer je riječ o stabilnoj, bogatoj zemlji koja nema problem s migracijom. Olakšice se ne traže za građane Pakistana, Sirije ili Afganistana, Irana zemalja u kojima se dešavaju veliki migracijski tokovi, pa papir kojim mašu HDZ zvaničnici nije validan.

Posebna je priča o kršenju Sporazuma o pridruživanju, jer HDZ ništa ne radi na ispunjavanju 14 prioriteta, a hvataju se za stvar koja bi eventualno bila navedena u izvještaju o napretku, ali nikako ne bi mogla ozbiljnije prekršiti ugovor.

Nećemo dugo čekati da se uvjerimo da Albanija, koja je uvela olakšice, neće trpjeti nikakve posljedice.

Na kraju krajeva u BiH jača ruski utjecaj, kao i kineske investicije, što do sada nije ugrozilo put BIH ka Evropskoj uniji. Udaljava nas činjenica da 14 prioriteta Evropske komisije stoji u ladicama onih koji bi da ucjenama ostvaruju neke vlastite interese i pokazuju mišiće

(NAP) 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...