BOŽO LJUBIĆ OTKRIO: Evo šta će sadržavati rezolucija Hrvatskog narodnog sabora

"Izaslanici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u petak bi trebali izglasati rezoluciju u kojoj će izraziti svoju opredijeljenost da se Bosna i Hercegovina gradi na temeljnim načelima Ustava iz Daytona kao država tri ravnopravna i konstitutivna naroda te europskim standardima, a potvrdit će i svoju privrženost i odanost zavičaju i domovini - BiH", kazao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

  • Društvo

  • 03. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 7

Rezolucija će se, ističe Ljubić, temeljiti na dosadašnjim dokumentima koji su usvajani na HNS-u, a posebno na Deklaraciji prethodnog zasjedanja tog sabora, a ukazat će se i na važnost usvajanja izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH i provedbe presuda ‘Ljubić’ i ‘Sejdić i Finci’, čemu, smatra, treba pristupiti hitno.

Prema njegovim riječima, sutrašnje zasjedanje HNS-a BiH fokusirat će se na aktuelnu političku situaciju i procese koji su pred nama.

– U rezoluciji se osvrćemo na aktualno političko stanje i kako je do njega došlo… Dakle, do njega je došlo nametnutim promjenama Ustava, Izbornog zakona i političkim nasiljem čija je žrtva u najvećem dijelu hrvatski narod, ali i čitava BiH jer, zapravo, svjedočimo sveopćem zastoju na svim područjima – kazao je Ljubić u izjavi za Fenu uoči devetog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora.

Naglašava kako je problem BiH taj što je Ustavom, Izbornim zakonom i političkim nasiljem degradirana ustavna pozicija hrvatskog naroda tako da je trenutno stanje – ustavno, političko i institucionalno za Hrvate neprihvatljivo.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH ustvrdio je kako euroatlantski put BiH nije moguć bez temeljnih promjena koje će harmonizirati odnose tri konstitutivna naroda i kreirati veći nivo povjerenja u BiH.

– Onemogućava nam se izabrati legitimne političke predstavnike i negiraju nam se konstitutivna prava, pravo na kulturu, obrazovanje i medijsku autonomiju. Sve to skupa zahtijeva žurne promjene kako Ustava, tako i Izbornog zakona – kazao je Ljubić.

Kako je ranije najavljeno, rezolucija će se oslanjati na dosad donesene dokumente HNS-a, koji upozoravaju na višestruko preglasavanje Hrvata, konstitutivnog naroda u BiH. Rezolucija, između ostalog, poziva na nužne promjene i dogovor, izvršavanja političkih dogovora i napredovanja prema vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Pored spomenute rezolucije, delegati HNS-a BiH sutra bi trebali usvojiti i dva izvještaja, jedno predsjednika tog sabora Dragana Čovića, a drugo Bože Ljubića.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...