VAŽAN ALAT: Saznaj kako pravilno prati kuhinjske noževe

Kuhinjske noževe nikada ne spremaj u ladicu s ostalim kuhinjskim priborom, jer se tako oštrice mogu oštetiti.

  • Jeste li znali

  • 03. Jun. 2021  04. Jun. 2021

  • 0

Izbor kuhinjskog noža za profesionalne kuhare je cijela nauka s vlastitom terminologijom, tajnama i pravilima, a noževi su jednako važan i jedan od najčešće korištenih kuhinjskih alata za sve zaljubljenike u kuhanje.

Znaš li kako pravilno očistiti nož te koji je najbolji i najsigurniji način za to?

U nastavku pročitaj nekoliko korisnih savjeta koje bi trebao imati na umu kod pranja i skladištenja kuhinjskih noževa...

1. Noževe uvijek peri ručno

Najbolji način održavanja kuhinjskih noževa je ručno pranje koje pomaže održavanju površina u dobrom stanju dugi niz godina. Dakle, najbolji način za čišćenje visokokvalitetnog kuharskog noža je ručno pranje običnim starim sapunom i vodom. Nakon pranja, kuhinjske noževe treba odmah osušiti. Iako su noževi napravljeni od nehrđajućeg čelika, vrlo je važno da ih nakon upotrebe odmah obrišemo, odnosno da ih ne ostavljamo prljave i mokre u sudoperu. Zapamti, noževi su nehrđajući do neke mjere.

2. Peri ih oprezno i polako

Noževe peri polako i oprezno, držeći oštricu usmjerenu dalje od sebe ili prstiju. Upotrijebi spužvu ili krpu za suđe da očistiš oštricu s obje strane. Dakle, odmah nakon upotrebe isperi nož mlakom vodom, po potrebi ga nježno protrljaj spužvicom i sredstvom za pranje. Zatim nož obriši te pusti da se potpuno osuši.

3. Brzo namakanje

Ako se ipak dogodi da se na oštrici osuši nešto hrane, pusti je da se namače u malo tople vode, minutu ili dvije, umjesto da ribaš nož. Nemoj namakati nož duže od dvije minute jer bi oštrica mogla zahrđati i otupiti.

4. Nikada ih ne stavljaj u mašinu za pranje suđa

Noževe ne smijemo prati u mašini za suđe jer vruća voda, agresivna sredstva za pranje i udarci o drugo suđe štete svakom nožu. Oštrice visoke kvalitete nikada ne smiju ići u perilicu posuđa. Abrazivni deterdžent, velika vrućina i ostalo posuđe u mašini za suđe prouzročit će prijevremena otupljenja. Drvene drške također će s vremenom puknuti. Povrh toga, oštri noževi mogu uništiti plastični premaz na policama mašine za suđe te posljedično dovesti do hrđanja.

5. Skladištenje

Kuhinjske noževe nikada ne spremaj u ladicu s ostalim kuhinjskim priborom jer se tako oštrice mogu oštetiti, a postoji i mogućnost povreda prilikom uzimanja pribora. Za spremanje noževa preporučujemo posebni stalak za noževe, u kojem će ti noževi biti uvijek na dohvat ruke.

(Gastro.24sata.hr/Thekithcn.com)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...