ŠTA JE REVIZIJA UTVRDILA: "Vlada FBiH bez kriterija dijeli milione KM prema..."

"Sjećamo se skandala kada je prošle godine Vlada FBiH 30 miliona KM željela podijeliti jedinicama lokalne samouprave prema krajnje nelogičnoj raspodjeli. Pritiskom javnosti smo tada Vladu FBiH spriječili da to učini na taj način, ali su ipak ponovo bez kriterija podijelili novac", poručio je Čengić.

  • Politika

  • 06. Jun. 2021  07. Jun. 2021

  • 1

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić poručio je da Vlada FBiH bez kriterija dijeli milione KM prema gradovima o općinama.

"Sjećamo se skandala kada je prošle godine Vlada FBiH 30 miliona KM željela podijeliti jedinicama lokalne samouprave prema krajnje nelogičnoj raspodjeli. Pritiskom javnosti smo tada Vladu FBiH spriječili da to učini na taj način, ali su ipak ponovo bez kriterija podijelili novac", poručio je Čengić.

Podsjetio je kako je na prošloj sjednici imao prijedlog da ove godine prije raspodjele novca jedinicama lokalne samouprave Vlada FBiH mora obaviti konsultacije sa Komisijom za lokalnu samoupravu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

"Nažalost većina zastupnika je glasala protiv tog prijedloga. Glasali su protiv svojih općina i gradova, glasali su protiv parlamentarnog nadzora nad utroškom miliona KM iz budžeta", dodao je.

Vlada FBiH bez kriterija dijeli milione KM prema gradovima i općinama Sjećamo se skandala kada je prošle godine Vlada...

Objavljuje Irfan ČengićNedjelja, 6. lipnja 2021.

Navodi da sve ono o čemu je govorio i predlagao potvrdila je i finansijska revizija Federalnog ministarstva finansija, koja je utvrdila niz nepravilnosti i nelogičnosti u radu ovog ministarstva i Vlade FBiH prilikom raspodjele sredstava jedinicama lokalne samouprave.

Između ostalog revizija je utvrdila:

"Obavljenom revizijom konstatirali smo da Odluka o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava općinama i gradovima od 2. 7. 2020. godine ne sadrži kriterije za raspodjelu, što nije sukladno članku 23. stav 1. Zakona o izvršenju Proračuna u FBiH za 2020. godinu, kojim je definirano da će se ova sredstva koristiti na temelju Odluke o utvrđivanju kriterija koju donosi Vlada FBiH..."

"Kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu FBiH smatram da je potrebno donijeti zakon kojim bi se definisala pomoć za jedinice lokalne samouprave i jasno propisali kriterij, međutim većini zastupnika odgovara podjela bez kriterija jer to obično znači podjelu po stranačkim kriterijima", poručio je Čengić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...