IAKO NE ZVUČI TAKO, SASVIM JE LOGIČNO: Vlada Republike Hrvatske pozdravila presudu Mladiću, a Dragan Čović šuti iako su i Hrvati masovno stradali od krvnikove ruke

Vlada se nada da će presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama.

  • Mini market

  • 08. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 0

Ratni komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno je proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora na temelju odluke žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu. Potvrđena mu je krivnja za najteže ratne zločine tokom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici.

Vlada Republike Hrvatske oglasila se o presudi saopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

- Vlada Republike Hrvatske pozdravlja današnju dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom.

Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine. 

Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji.

Iako od izricanja presude Ratku Mladiću kontinuirano pristižu reakcije iz BiH, regiona i svijeta, još uvijek se nisu oglasili iz bosanskohercegovačkog HDZ-a. Ranije je predsjednik SAD Joe Biden ovu presudu ocijenio "historijskom", no ona to očigledno nije za lidera HDZ-a Dragana Čovića, iako je od Mladićeve ruke stradao i veliki broj Hrvata. 

(SB / Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...