NIKŠIĆ O PRESUDI MLADIĆU: "Jasno je da je cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio da istrijebi jedan narod..."

"...bar u dijelovima BiH u kojima su bili vlast."

  • Mini market

  • 08. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 0

Presuda Ratku Mladiću, tačnije, potvrda prvostepene presude, potvrda je ranije izrečenih presuda u istom sudu o genocidnom karakteru ratovanja protiv Bosne i Hercegovine.

"Sada je nedvosmisleno jasno da je cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio da istrijebi jedan narod, bar u dijelovima BiH u kojima su bili vlast", poručio je predsjdnik SDP BiH Nermin Nikšić.

"Mladić, kao glavnokomandujući, znao je za zločine i učestvovao je u njihovom planiranju i izvršenju. Time je potvrđen hijerarhijski ustroj zločina, što ga čini planiranim, masovnim zločinom protiv čovječnosti. Iako nije praksa komentirati presude, nego ih provoditi, možemo govoriti o posljedicama presude, kao i očitim vezama ključnih ljudi VRS sa političkim vrhom u činjenju zločina.

To znači da više ne bi smjelo doći do negiranja genocida, što za sobom povlači i što hitniju potrebu za donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida. Vjerujem da je ova presuda pobjeda civilizacijskog karaktera, jer je neovisni sud donio barem djelić pravde za žrtve, a pred političke elite koje relativiziraju zločin postavio ultimatum da krenu u proces suočavanja sa prošlošću i traženjem modela priznavanja zločina, ali i zaokreta u politici po uzoru na Njemačku nakon sloma nacizma u Drugom svjetskom ratu," rekao je Nikšić. 

Na kraju je izrazio nadu da ćemo u nekom trenutku, u bližoj ili daljoj prošlosti, na osnovu ovakvih presuda, dobiti Vilija Branta unutar političkih struktura Srbije i entiteta RS-a, koji će se jasno i nedvosmisleno pokloniti žrtvama onih koji su svojim djelima opteretili jedan čitav narod, prenosi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...