NA SCENI TIHA BLOKADA DRŽAVNIH INSTITUCIJA: Hoće li se okupiti vladajuća koalicija?

Svakog čuda tri dana dosta. Slavilo se otvaranje pregovora sa EU, utrkivalo se u preuzimanju zasluga.

  • Politika

  • 10. Apr. 2024  

  • 2

Tiha blokada državnih institucija scena je koju javnost posmatra nakon međunarodnih intervencija, ultimatuma Milorada Dodika, najave rezolucije o Srebrenici, poziva na bošnjačke skupove. U svemu tome, mnogi vjeruju da do najavljenog sastanka državne koalicije neće ni doći, čime se evropski put ostavlja po strani. Ustaljeni optimizam jednog čovjeka vraća nadu, prenosi televizija N1.

Svakog čuda tri dana dosta. Slavilo se otvaranje pregovora sa EU, utrkivalo se u preuzimanju zasluga. Umiješao se, za jedan dio BiH, nelegalni visoki predstavnik, a onda je državna koalicija umrla. Ipak, optimizam lidera HDZ-a BiH i dalje živi. Sastanka državne koalicije će biti.

„Uzeli smo jedan zamah, otklon od nametnutih odluka visokog predstavnika, za koji smo rekli šta smo imali. Sad treba dalje raditi. Trebali bismo izvući ovu situaciju i izbjeći bilo kakvu potrebu dugoročne blokade. Na nama, kao predstavnicima HDZ-a i HNS-a je da budemo jedna poveznica“, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Čović je svoje viđenje aktuelne političke situacije iznio i Johannu Sattleru šefu Delegacije EU u BiH, s kojim se susreo, a koji poručuje, da je, bez obzira na sve, ključno nastaviti s reformama.

„Jasno sa svoje strane smo naglašavali da smo smatrali da je bilo još uvijek prilike da se dođe do jednog domaćeg rješenja. Međutim, u datim okolnostima, preostalo je samo da se radi na realizaciji izmjena Izbornog zakona“, istakao je Sattler.

Da na tom putu ne cvjetaju ruže već 15-ak dana, zaključno s jučerašnjim, pokazuje posljednja sjednica Savjeta ministara BiH, na kojoj nije bilo mjesta za reformske zakone. Dodikovi ultimatumi, čini se, već se primjećuju.

“Nažalost, ovo što se sada dešava predvidio sam tek kad je koalicija formirana, ako se sjećate, s obzirom na to da nisam htio glasati za ovaj sastav Savjeta ministara, imajući u vidu da polovina tih ministara nema kredibilitet da obnaša tu dužnost”, naveo je Zlatko Miletić, delegat u domu naroda BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...