SPECIJALITET AUSTRIJSKE KUHINJE: Danas pravimo prevrnuti kolač od ananasa, nema mu ravnog…

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, a nestaje u trenu.

  • Gastro

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 0

SASTOJCI 

Voćni sloj:

50 g maslaca

120 g smeđeg šećera

1 konzerva koluta ananasa

Biskvit:

200 g glatkog pšeničnog brašna

¾ kesice praška za pecivo

prstohvat soli

125 g maslaca

180 g šećera

vanilin šećer

3 jaja

120 ml mlijeka

PRIPREMA

Ostavite kolute ananasa da se dobro ocijede.

Zagrijte rernu na 175 stepeni gornji/donji grijači. Dno kalupa obložite pek-papirom.

Stavite maslac i smeđi šećer u šerpu i otopite na sredne jakoj vatri. Ako smjesa počne puštati mjehuriće, skinite je sa šporeta, ulijte u kalup i raspodijelite.

Na taj sloj redajte kolute ananasa.

Bjelance i prstohvat soli umutite u čvrst snijeg.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so u jednoj posudi.

U posudi za miješanje kremasto umutite omekšali maslac, šećer i vaniliju u prahu. Umiješajte jedan po jedan žumanac.

Naizmjenično dodajite suhe sastojke i mlijeko u smjesu od maslaca.

Snijeg od bjelanaca dodajite u tri ture: prvu brzo kako bi "omekšala" tijesto, koje je jako gusto, a svaku sljedeću laganije i pažljivije.

Izlijte tijesto u kalup i pecite na 175 stepeni oko 45-50 minuta. Provjerite čačkalicom da li je gotov.

Izvadite kolač iz rerne, pustite da se ohladi oko 5 minuta i izvadite iz kalupa. Pažljivo okrenite naopako na tanjir za serviranje. Pustite da se potpuno ohladi.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...