Regija
PATRIJARH PORFIRIJE DOLIJEVA ULJE NA VATRU: "Presuda Dodiku dovodi u pitanje opstanak srpskog naroda!"
Prije 13 min0
Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, a nestaje u trenu.
Gastro
10. Jun. 2021 10. Jun. 2021
0
SASTOJCI
Voćni sloj:
50 g maslaca
120 g smeđeg šećera
1 konzerva koluta ananasa
Biskvit:
200 g glatkog pšeničnog brašna
¾ kesice praška za pecivo
prstohvat soli
125 g maslaca
180 g šećera
vanilin šećer
3 jaja
120 ml mlijeka
PRIPREMA
Ostavite kolute ananasa da se dobro ocijede.
Zagrijte rernu na 175 stepeni gornji/donji grijači. Dno kalupa obložite pek-papirom.
Stavite maslac i smeđi šećer u šerpu i otopite na sredne jakoj vatri. Ako smjesa počne puštati mjehuriće, skinite je sa šporeta, ulijte u kalup i raspodijelite.
Na taj sloj redajte kolute ananasa.
Bjelance i prstohvat soli umutite u čvrst snijeg.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so u jednoj posudi.
U posudi za miješanje kremasto umutite omekšali maslac, šećer i vaniliju u prahu. Umiješajte jedan po jedan žumanac.
Naizmjenično dodajite suhe sastojke i mlijeko u smjesu od maslaca.
Snijeg od bjelanaca dodajite u tri ture: prvu brzo kako bi "omekšala" tijesto, koje je jako gusto, a svaku sljedeću laganije i pažljivije.
Izlijte tijesto u kalup i pecite na 175 stepeni oko 45-50 minuta. Provjerite čačkalicom da li je gotov.
Izvadite kolač iz rerne, pustite da se ohladi oko 5 minuta i izvadite iz kalupa. Pažljivo okrenite naopako na tanjir za serviranje. Pustite da se potpuno ohladi.
Prijatno!
Regija
PATRIJARH PORFIRIJE DOLIJEVA ULJE NA VATRU: "Presuda Dodiku dovodi u pitanje opstanak srpskog naroda!"
Prije 13 min0
Svijet
BJESNI RAT U UKRAJINI: Eksplozije kod najveće nuklearne elektrane u Evropi...
Prije 29 min0
Hronika
PROCURILE NEVJEROVATNE INFORMACIJE: Evo ko se sve bori u ukrajinskoj legiji stranaca...
Prije 37 min0
Ekonomija
KATASTROFALNO STANJE U ELEKTROPRIVREDI BiH: U prvoj polovini ove godine planirali ostvariti dobit od 11 miliona KM, a završili u OGROMNOM MINUSU!
Prije 57 min0
Gastro
MESAR OTKRIO DUGO ČUVANU TAJNU ZANATA: "Ovo meso nemojte nikada kupovati"
31. Jul. 20250
Gastro
KLASIK – FANTASTIK: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt...
01. Avg. 20250
Gastro
KAKO ĆETE PREPOZNATI KVALITETAN PARADAJZ: Stvar je u ovome - ubuduće provjeravajte
31. Jul. 20250
Gastro
NJEGOVO JE VRIJEME, ISKORISTITE GA: Jednostavan je za pripremu, a možete ga poslužiti uz svoj...
01. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.