UZBUNA U DODIKOVIM I ČOVIĆEVIM REDOVIMA NAKON BIDENOVE ODLUKE O SANKCIJAMA: "Izbor meta otkriva namjere službenog Washingtona..."

"Izvršno naređenje američkog predsjednika Joea Bidena kojim se proširuju sankcije za pojedince sa Zapadnog Balkana, još je jedan od pokušaja i mehanizama pritisaka prije svega na političke predstavnike Srba u regionu, ali i jasna poruka Rusiji i Kini da Washington neće dozvoliti daljnje širenje njihovog utjecaja na ovim prostorima", kazao za “Glas Srpske” politolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić.

  • Politika

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 6

- Bojim se da je ovo još jedno odmjeravanje snaga velikih sila preko leđa balkanskih naroda. Ono što je apsurdno jeste što se sve to provodi pod plaštom demokratije i neke navodne brige - istaknuo je Matić navodeći kako su sve dosadašnje šok-terapije Washingtona završavale pogubno po domocilno stanovništvo.

Zbog svega toga, a posebno imajući sva historijska iskustva, Matić kaže da mu je zbog toga teško da prihvati obrazloženja američkih zvaničnika.

- Njihova politička agenda nekada je bila zavadi pa vladaj, a sada uništi pa vladaj i onda kolonizuj kroz atlantske integracije - dodao je Matić.

Beogradski analitičar sa mostarskom adresom Milan Sitarski, inače blizak Čovićevom HDZ-u, kaže da, ako bude analiziran sadržaj spomenutog Bidenovog naređenja, može zaključiti da Washington već ima spreman spisak “nepoželjnih” osoba koje planira da kazni.

- Iz izbora meta ćemo moći vidjeti u kojem pravcu će ići njihova spoljna politika. Ali, čini mi se da su oni sebi ostavili i određeni manevarski prostor da bi na bazi dnevne politike, ali i pokazane kooperativnosti, procenjivali koga će ili ne kazniti. Oni na ovaj način ne odustaju od svoje ranije utvrđene prakse da preko pritisaka utječu na dešavanja na Zapadnom Balkanu, a pogotovo kada su u pitanju atlantske integracije - istaknuo je Sitarski.

Obrazlažući ovu odluku, iz Bijele kuće su istaknuli da žele “povećati sposobnost” da se djeluje protiv svih onih koji opstruišu ili ugrožavaju primjenu bilo kog sporazuma iz domena regionalne sigurnosti, mira, saradnje ili uzajamnog priznanja na teritoriji koju obuhvata bivša SFRJ i Albanija. Novom uredbom obuhvaćen je i Prespanski sporazum iz 2018, ali i Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunal. Istaknuli su i da “podrivanje ovih i sličnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i široko rasprostranjene korupcije unutar različitih vlada i institucija, a koje opstruišu punu integraciju u transatlantske institucije, predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD”. Na kraju je konstatovano i da će licima s ove crne listi biti blokirana sva imovina, ali će i američkim državljanima biti zabranjena saradnja s njima. Sankcionisanima neće biti dozvoljen ni ulazak u SAD niti će moći da dobiju američku vizu. U saopštenju je naglašeno i da će Ministarstvo finansija i State Department “nastaviti da osvježavaju listu pojedinaca koji su predmet sankcija prema ovom naređenju”.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...