“SB” ISTRAŽILA; KO SU FIRME KOJE NOSE PRIVREDU KANTONA SARAJEVO: Najbolje su po dobiti, prihodima, izvoznim rezultatima i broju radnika koje zapošljavaju…

7.720 kompanija u kojima radi 107.896 radnika, u 2020. godini ostvario je prihod od 17 milijardi KM, izvoz od 1,7 milijardi KM i dobiti od skoro jednu milijardu KM.

  • Ekonomija

  • 12. Jun. 2021  12. Jun. 2021

  • 1

Kanton Sarajevo je prvi u Federaciji Bosne i Hercegovine po broju zaposlenih, prihodima, izvozu, ali i dobiti koju ostvaruju kompanije, potvrđuju to podaci Finansijsko-informatičke agencije (FIA) za 2020. godinu.

7.720 kompanija koliko ih ima registrovanih u KS i u kojima radi 107.896 radnika, u 2020. godini ostvario je ukupni prihod od 17 milijardi KM, prihod od izvoz oko 1,7 milijardi KM i dobiti od skoro jednu milijardu KM.

alt

Svakao, treba naglasiti da je ovo nešto lošiji finansijski rezultat u odnosu godinu-dvije unaza, što ne iznenađuje s obzirom da je pojedinim kompanijama bio privremeno onemogućen rad zbog epidemije izavane korona virusom.

Po ostvarenim prihodima najbolji poslovni rezultat zadnjih godina prave Elektroprivereda BiH, Holdina, BH Telecom, G-Petrol, Philip Morris,Petrol BH Oil Company,…

Kada je riječ o prvoj poziciji ove godine nju je preuzela Elektroprivreda BiH od Holdine kojoj je 2020. godina bila nešto lošiju u odnosu na godinu unazad kada su u pitanju ostvareni prihodi. Tako su ostvareni prihodi Elektroprivrede iznosili nešto više od jedne milijarde KM, a Holdine 854.191.787 KM. Slijedi BH Telecom sa 456.525.455 KM ostvarenih prihoda...

alt

Među firmama koje su ostvarile najveće prihode od izvoza našle su se firme iz autoindustrije, farmacije, građevine, energetike, drvne, ali i IT industrije.

Prevent CEE prednjači sa prihodom od izvoza i on je nešto veći od 140 miliona KM. Slijedi Bosnalijek sa ostvarenim prihodom oko 95 miliona KM, EURO-ASFALT sa 53 miliona prihoda od izvoza...

Svakako ovdje treba izdvojiti IT industriju, čije kompanije su napravile odlične rezultate uprkos turbulentoj godini. Od njih prednjači, Symphony Group koja je imala i veliku investiciju tokom prošle godine u savremeni poslovni kompleks na Trebeviću čiju izgradnju je započela krajem 2019. godine.

alt

Na listi najboljih kompanija po ostvarenoj dobiti u Kantonu Sarajevo prvi je BH Telecom sa zaradom od 47 miliona maraka, koja je za nešto više od tri miliona manja u odnosu na prošlu godinu. Slijedi ga Prevent CEE koji je ove godine iznenađenje međuprvih deset kompanija u Kantonu Sarajevo. Uprkos turbulentnoj godini dobit ove kompanije bila je skoro 36 miliona KM.

Iza Preventa CEE na listi uspješnih kao i prethodnih godina su dobro poznata stara imena I to: Coca-Cola, Argeta, te još još jedan novi igrač. Radi se o kompaniji iz grupacije Prevent, odnosno Preventu Fabrics.

Treba podsjetiti, da je Prevent svoju priču počeo od zaštitne odjeće. Već od sljedeće godine u kontinuitetu Prevent proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta.

Danas je to jedan od industrijskih lidera CEE regiona u oblasti automotiva, namještaja, modne i tekstilne industrije, metalnih i plastičnih komponenti.

alt

U Kantonu Sarajevo najveći broj zaposlenih imaju državne kompanije. Elektroprivreda BiH najviše i zapošljava 4.347 radnika, KCUS 3.259 , BH Telecom 3.182…

Zanimljivo je i da se među firmama sa najviše radnika nalaze i one koje godinama prave ogromne finansijske gubitke, od kojih se izdvaja GRAS, Željeznice, Vodovod i Kanalizacija…

alt

E. Ko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...