BIO JE HEROJ, JEDAN OD NAJVEĆIH: Čuveni komandant bio je trn u oku fašistima, gazio je Neretvu, jurišao na tenkove u Ostrošcu, a kada je herojski pao, o njemu su pjesme pjevali…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 13. Jun. 2021  

  • 3

Glavni lik naše današnje priče je čuveni partizanski komandant Sava Kovačević.

Poslije okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, Sava je kao član Okružnog odbora KPJ za Nikšić, sudjelovao u pripremi Trinaestojanuarskog ustanka. Prva velika akcija protiv italijanskih okupatora na teritoriju Grahova bila je izvedena je pod njegovim rukovodstvom, 25. jula, kada je svladana italijanska posada, jačine od oko 80 vojnika i oslobođeno Grahovo.

U jesen 1941. godine Glavni štab NOP odreda za Crnu Goru i Boku ga je imenovao za zapovjednika Nikšićkog partizanskog odreda, koji je ubrzo narastao na deset bataljona. Istovremeno s razvojem ustanka u Crnoj Gori, Sava je vojno-politički rad svojih jedinica usmjerio i u istočnu Hercegovinu i prema Dubrovniku. U januaru 1942. godine, bio je formiran Operativni štab za Hercegovinu, na čijem se čelu nalazio Sava, a kada je 12. juna 1942. godine formirana Peta proleterska crnogorska udarna brigada, Sava je postao njen prvi zapovjednik. Tokom bitke na Neretvi, brigada je sudjelovala u borbi za Prozor, borbi s tenkovima u Ostrošcu, napadu na Konjic, odbrani u dolini Neretve, koja je imala veliki značaj za spas ranjenika i uspjeh u bitci na Neretvi. Nakon što je prešla Neretvu, brigada je vodila teške borbe na lijevoj obali Neretve, radi zauzimanja i obrane Nevesinja, na Planoj, Javorku i Bioču.

U najtežem periodu bitke na Sutjesci, juna 1943. godine, Sava je bio postavljen za zapovjednika Treće udarne divizije. Diviziji je tada dodijeljen zadatak da služi kao zaštitnica Glavne operativne grupe, zatim da štititi centralnu bolnicu i proboj iz okruženja. U desetodnevnim borbama pod Savinim zapovjedništvom, divizija se  borila s dvadeset puta brojnijim neprijateljskim snagama pokušavajući naći pogodnu mogućnost za proboj. U teškim borbama 11. i 12. juna na Vučevu, pod Maglićem, kod Borovna, na desnoj obali rijeke Sutjeske, odbijeni su snažni udari neprijatelja, spašena bolnica dok je se na lijevoj lijevoj obali Sutjeske pokušalo formirati mostobran.

Dana 13. juna, glavne snage divizije su pošle u opći napad na lijevoj obali Sutjeske. Divizija je uspjela potisnuti neprijatelja, ali nije uspjela slomiti otpor na padinama Ozrena, Lastve, Kazana. U najkritičnijem trenutku, Sava je odlučio da se novim jurišem izvrši proboj. S Pratećom četom i kuririma izbio je u prvi streljački stroj, zapovijedio juriš te pucajući iz puškomitraljeza, pošao naprijed. Pao je pokošen neprijateljskim rafalima.

Odlukom Vrhovnog štaba NOV-a i POJ-a, 6. jula 1943. godine, čuveni komandant Sava proglašen je za narodnog heroja, među prvim borcima NOV-a i POJ-a.

(SB)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...