KOMŠIĆ REZOLUTNO ODGOVORIO SUSJEDIMA: "Zbog forsiranja konstitutivnosti Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om!"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se povodom tvrdnji predsjednika susjedne Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je danas u Požegi, povodom predstojećeg samita NATO-a, izjavio da "netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda", te da ona trenutno zvuči kao da je "pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva".

  • Politika

  • 13. Jun. 2021  13. Jun. 2021

  • 8

Saopštenje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prenosimo u cjelosti:

"Zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om. Vrlo je jasno iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, da se u BiH treba odbaciti taj koncept, kao što je jasno da smo se u Programu reformi (ANP) obavezali na jednakopravnost svih građana, a ne na tzv. konstitutivnost naroda. Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a, k tome zalažući se za ono što nisu NATO i EU standardi.

Mi smo u proteklim godinama i proteklim danima pokušavali da objasnimo hrvatskim zvaničnicima da je ono što traže u BiH nespojivo sa NATO-om. Sad u NATO-u trebaju odlučiti da li su im važniji standardi i interesi alijanse, ili antinato i antievropski standardi zvaničnika iz Hrvatske. Dobro je da se situacija kristališe i da stvari postaju jasnije. (SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...