“SLOBODNA BOSNA” DOZNAJE: Izetbegović se krajem juna sastaje s Erdoganom u Ankari

Lider SDA Bakir Izetbegović otputovat će krajem juna u Ankaru, gdje će se nakon duljeg vremena susresti sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom.

  • Vijesti

  • 13. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 5

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne” Izetbegović u Tursku putuje na lični poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana i u Ankari će boraviti dva dana.

U pojedinim medijima posljednjih sedmica i mjeseci pronosile su se glasine da odnosi između Izetbegovića i Erdogana nisu dobri, a neki su čak ustvrdili kako je turski predsjednik “prekrižio” lidera najjače bošnjačke partije u BiH.

Zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović, posvjedočio je prije nekoliko dana da je lično sudjelovao na sastanku bosanskohercegovačke i turske delegacije, te da je tom prilikom turski ministar inostranih poslova Mevlut Cavusoglu izrazio nezadovoljstvo držanjem bosanskih vlasti u sporu Ankare sa organizacijom “Hizmet” Fethullaha Gülena koja ima nekoliko obrazovnih institucija u BiH. Turska je, naime, tražila da joj BiH isporuči neke od profesora ovih škola osumnjičenih za sudjelovanje u neuspjelom državnom udaru u Turskoj, no BiH se u tom sporu principijeno držala  zakonskih propisa koji su štitili turske profesore na privremenom radu u BiH. 

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, ovaj nesporazum Sarajeva i Ankare brzo je izglađen i nije bitnije utjecao na prijateljski odnos dviju država kao ni na personalni odnos Izetbegovića i Erdoğana.

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...