OBJAVLJEN KOMUNIKE SAMITA NATO-a: Evo šta su o BiH usaglasili lideri 30 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, hrvatska diplomatija doživjela je težak debakl

Danas je u Bruxellesu počeo samit na kojem učestvuju predsjednici država i vlada članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Lideri 30 zemalja članica NATO-a okupili su se u sjedištu te organizacije u Bruxellesu, a generalni sekretar Jens Stoltenberg je dočekao sve učesnike.

  • Vijesti

  • 14. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 13

Prethodnih dana susjedna Hrvatska vodila aktivnu diplomatsku inicijativu sa ciljem da se u dijelu komunikea NATO-a koji se odnosi na našu zemlju istakne značaj konstitutivnosti naroda. Predsjednik susjedne Hrvatske uporno je insitirao na tome, ali je na kraju morao prihvatiti realnost. Konstitutivnost naroda se u komunikeu samita NATO-a ne spominje. 

U 16:55 na zvaničnoj stranici NATO-a objavljen je sadržaj komunikea, a "Slobodna Bosna" vam donosi sadržaj dijela komunikea u kojem se razmatra Bosna i Hercegovina. 

"Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, ohrabruju unutarnje pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjele.

Pohvaljujemo Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju aspiranta, za doprinos NATO operacijama. Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga s Bosnom i Hercegovinom i pružamo kontinuiranu podršku provedbi svih reformskih napora, uključujući i sjedište NATO-a u Sarajevu. Ohrabrujemo rukovodstvo Bosne i Hercegovine da iskoristi sve mogućnosti NATO-ovih alata za zajedničku sigurnost i partnerstvo.

Saveznici pozdravljaju rad Komisije za saradnju sa NATO-om. Saveznici urgiraju na političke lidere da rade konstruktivno i demonstriraju politčku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u napretku prema euroatlanskim ciljevima implementirajući neophodne političke i izborne reforme, vladavinu prava, te reforme iz oblasti ekonomije i odbrane, uključujući Program reformi za NATO, ne prejudicirajući konačno članstvo", piše u komunikeu samita NATO-a. 

(SB)

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...