ŠTA SE DOGAĐA U SJEVERNOJ KOREJI: Oglasio se Kim Jong-un, tvrdi da je situacija napeta...

Kim je predsjedavao sastankom centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojem je razmatran napredak u provođenju glavnih političkih odluka i mjera za rješavanje ekonomskih pitanja, navodi agencija KCNA.

  • Svijet

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 0

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da se ekonomija njegove zemlje popravila ove godine, ali je pozvao na usvajanje mjera radi rješavanja "napete" situacije u vezi s hranom koja je izazvana pandemijom koronavirusa i prošlogodišnjim tajfunima, javili su državni mediji.

Kim je predsjedavao sastankom centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojem je razmatran napredak u provođenju glavnih političkih odluka i mjera za rješavanje ekonomskih pitanja, navodi agencija KCNA.

Komitet je postavio ciljeve i zadatke koje treba ostvariti u okviru petogodišnjeg ekonomskog plana sa prethodne sjednice u februaru, uključujući povećanje proizvodnje hrane i metala.

Kim je rekao da se ekonomija svekupno popravila u prvoj polovini godine i da je industrijska proizvodnja povećana za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi KCNA.

On je dodao da postoje “ozbiljne devijacije” u naporima partije da primijeni plan usljed nekoliko prepreka i ukazao na snabdijevanje hranom.

Situacija u kojoj su ljudi kada je riječ o hrani je napeta s obzirom na to da poljoprivredni sektor nije uspio da ispuni plan proizvodnje žita zbog štete od tajfuna prošle godine“, rekao je lider Sjeverne Koreje.

Partija je obećala da će ove godine usmjeriti sve snage na poljoprivredu, a razgovarano je i o borbi protiv Covida-19, navodi KCNA.

Kim je pozvao da se preduzmu koraci za minimiziranje posljedica prirodnih katastrofa, jer je, prema njegovim riječima, to lekcija iz prošle godine i ključ za ostvarivanje ciljeva ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...