OVAJ SE POTEZ NEĆE SVIDJETI VUČIĆU: Grlić Radman poziva na priznavanje Kosova

Ministar je rekao da su za stabilnost regije ključni poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih.

  • Regija

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 1

- Hrvatska potiče posljednje članice EU da priznaju nezavisnost Kosova - izjavio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, što je potez koji se zasigurno neće svidjeti Srbiji, koja ne priznaje suverenitet svoje bivše južne pokrajine.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost, koju je priznalo stotinjak zemalja, uključujući sve članice EU osim Kipra, Grčke, Rumunije, Španije i Slovačke.

- Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samog Kosova – rekao je danas novinarima Grlić Radman.

On sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi, na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Za stabilnost u regiji ključne su tri stvari

Ministar je rekao da su za stabilnost regije ključni poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih.

- Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica, kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non-papera koji su bili usmjereni u tom pravcu – rekao je Grlić Radman.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama. Govoreći o BiH, rekao je da je ta zemlja zarobljena između dvije političke tendencije – centralizma, odnosno unitarizma i separatizma.

- To narušava temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH – istaknuo je.

Ponovio je stav Zagreba da ta multietnička država treba provesti reformu Izbornog zakona koja ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska iskreni zagovaratelj euroatlantskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži tu zemlju u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država, piše "Index".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...