SVE OČI UPRTE U TEHERAN: Počeli izbori u Iranu, pogledajte šta je učinio vrhovni vođa...

Vrhovnu vlast u Iranu od 1979. zapravo ima vjerski vođa, prvo Ruholah Homeini, pa Ali Hamnej, ali i predsjednik države ima znatan utjecaj na pitanja koja se kreću od industrijske do vanjske politike.

  • Svijet

  • 18. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 0

Vrhovni vođa Ali Hamnei glasao je u petak ujutro u Teheranu na iranskim predsjedničkim izborima i tako službeno otvorio birališta, izvijestili su novinari agencije France-Presse na terenu.

Ali Hamnei

Foto: AFP

Ajatolah Hamnei ubacio je u 7.03 sati (4.33 sati po srednjoeuropskom vremenu) svoj glasački listić u kutiju postavljenu posebno za njega u džamiji imama Homeinija, pokraj njegovog ureda, u centru iranskog glavnoga grada. Birališta se trebaju zatvoriti u ponoć (21.30 sati), ali se glasanje može produljiti za dva sata, objavila je vlada.

Očekuje se pobjeda ultrakonzervativca Ibrahima Raisija, koji bi tako nakon dva mandata trebao zamijeniti umjerenog Hasana Rohanija.

Među njegovim protukandidatima su bivši čelnik Revolucionarne garde Mohsen Rezaj i ultrakonzervativni bivši pregovarač za nuklearni program Said Džalili.

Takmiče se i bivši potpredsjednik Mohsen Mehralizadeh te guverner centralne banke Abdolnaser Hemati, koji se smatraju reformistima, ali nemaju potporu glavne reformističke koalicije.

Ako nijedan kandidat u petak ne dobije jasnu većinu, dvojica kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug sedam dana poslije, 25. juna.

Vrhovnu vlast u Iranu od 1979. zapravo ima vjerski vođa, prvo Ruholah Homeini, pa Ali Hamnej, ali i predsjednik države ima znatan utjecaj na pitanja koja se kreću od industrijske do vanjske politike.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...