DODIK SE NAMETNUO, LAJČAK POJASNIO: "Tražio sam sastanak samo s Komšićem i Džaferovićem, a Milorad..."

Džaferović i Komšić sastali su se s Lajčakom na marginama Antalijskog diplomatskog foruma.

  • Politika

  • 20. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 7

Specijalni predstavnik Evropske unije za zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, u Antaliji je imao odvojene susrete s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Prvo se desio susret s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, a potom sastanak s Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem

"Ja sam tražio samo ovu dvojicu. Sastanak s Dodikom je bio slučajan, poslije večere", pojasnio je Lajčak. 

Potom je objasnio da je susret s Džaferovićem i Komšićem inicirao jer je prethodno na istu temu razgovarao s Dodikom u Atini. 

"Prije neki dan smo se tamo sreli. Dodik je bio jedini iz Predsjedništva BiH na Delphi forumu", precizirao je. 

Prenio je i da je sa sva tri člana Predsjedništva razgovarao o istoj temi - putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. 

Džaferović i Komšić sastali s Lajčakom na marginama Antalijskog diplomatskog foruma.

Kako je navedeno u saopćenju Predsjedništva BiH, emitiranom nakon susreta, razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i dinamici provođenja reformi predviđenih u 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašen je značaj provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u više slučajeva, kojima je naloženo otklanjanje diskriminacije po etničkom osnovu.

U saopćenju se još navodi da su Komšić i Džaferović istakli da EU, uprkos pritiscima, treba ostati dosljedna u svojim principima u odnosu prema Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora je bilo i uspostavljanje mehanizama odgovornosti koji bi onemogućili blokade i opstrukcije u radu vlasti.

"Naglašena je krucijalna važnost održanja kredibilne evropske perspektive za očuvanje mira i stabilnosti na napadnom Balkanu", navedeno je u saopćenju.

Razgovarano je i o provođenju Sporazuma o zajedničkom tržištu potpisanog u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, a što bi, kako je ocijenjeno, osiguralo slobodan protok ljudi i robe u regiji, piše Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...