NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U HRVATSKU: Rampa za jednodnevne turiste

Novim mjerama Hrvatska nastoji potpuno eliminirati tzv. jednodnevni turizam, a nove mjere odnose se i na građane BiH koji imaju hrvatski pasoš.

  • Vijesti

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske. Odluka se primjenjuje do 30. juna 2021. godine.

Ta izmjena se odnosi na to da svi putnici koji su u tranzitu, uključujući i osoblje u saobraćajnom sektoru, ukoliko ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u ovu državu, automatizmom idu u samoizolaciju.

Isto vrijedi i za države članice EU, kao i za članove njihove porodice koji putuju u Republiku Hrvatsku iz “trećih zemalja”, odnosno onih koje nisu članice EU/EGP.

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Za putnike koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja članica EU/EGP, odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućava se ulazak pod jednakim uslovima kao i prije bolesti Covid-19 ako ne pokazuju znakove ili simptome zaraze.

To znači da mogu ući u Hrvatsku bez predočenja negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji niti im se određuje mjera samoizolacije. “Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog”, navedeno je na službenoj internet-stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Isto vrijedi i za putnike iz tzv. trećih zemalja koje nisu članica EU, osim uz određene iznimke:

- zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i službenici u skrbi za starije osobe;

- pogranični radnici;

- osoblje u saobraćajnom sektoru;

- diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

- putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;

- osobe koje putuju radi školovanja;

- osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje ima drugi ekonomski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Izmjena se odnosi i na bh. državljane

Ova izmjena se, između ostalog, odnosi i na bh. građane koji posjeduju hrvatsko državljanstvo. Mogu u Hrvatsku ući na 12 sati pod navedenim uslovima.

Detaljnije informacije saznajte na zvaničnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.


loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...