PALA ŠVEDSKA VLADA: Premijer ima rok od sedam dana da podnese ostavku ili sazove vanredne izbore!

O povjerenju vladi Levena glasalo se danas, a on je izgubio i sada bi Šveđani mogli da izađu na prve vanredne izbore od 1958. godine.

  • Svijet

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Kriza vlade u Švedskoj nastupila je nakon što je Ljevica uskratila podršku Stefanu Levenu za novi zakon o određivanju kirija za stanovanje.

O povjerenju vladi Levena glasalo se danas, a on je izgubio i sada bi Šveđani mogli da izađu na prve vanredne izbore od 1958. godine.

Švedski parlament, nakon izglasavanja nepovjerenja, dao je lideru socijaldemokrata sedam dana da odluči da li će da podnese ostavku i dopusti da se formira nova skupštinska većina ili da sazove vanredne izbore, javlja Reuters, dok agencija AP navodi da je on prvi premijer ove skandinavske zemlje koji je smijenjen u parlamentu.

Nacionalistička stranka Demokrate Švedske iskoristila je šansu da sazove glasanje prošle nedjelje nakon što je bivša komunistička Partija ljevice povukla podršku vladi zbog plana da se ublaže kontrole kirija za novoizgrađene stanove.

Još se ne zna kome će se predsjednik Skupštine obratiti da formira novu vladu, a ankete pokazuju da su partije lijevog centra i desnog centra ujednačene, što znači da vanredni izbori možda ne bi donijeli jasnoću.

Nova ili prijelazna vlada radit će do generalnih izbora, koji su zakazani za septembar sljedeće godine.

(Tanjug)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...