PROVJERITE, IMATE LI IH: Ovo su tri najgore navike odgovorne za nakupljanje kilograma

Tekst prenosimo sa stranice Ordinacija.vecernji.hr.

  • Zdravlje

  • 22. Jun. 2021  23. Jun. 2021

  • 1

Napunili ste tanjur do vrha, uzimate velike zalogaje i žurite kao da se radi o natjecanju. Iako neki misle da nema u tome ništa loše, upravo te tri navike mogu utjecati na poteškoće s mršavljenjem ili nakupljanjem dodatnih kilograma, a sve prema studiji koja je prezentirana na konferenciji Nutrition 2021.

Znanstvenici su prilikom istraživanja ponudili sudionicima (njih 44) tjesteninu sa sirom koju će jesti jednom tjedno 4 tjedna, a pratilo se i kojom brzinom jedu u koliki im je jedan zalogaj.

U prosjeku su pojeli 43 posto više kada je porcija bila veća za 75 posto. No bez obzora na veličinu porcije, oni koji su jeli brže i uzimali veće zalogaje su i više jeli, kaže istraživanje. Smatraju da se radi o posljedici toga kako hranu osjećate u ustima kada ju jedete. Iako ova teorija nije prepoznata kao što je brojanje kalorija, ipak ima veliki utjecaj na to kako jedete.

Prethodne su studije pokazale kako možete izbjeći ovaj ishod ako jedete polako i mislite na svaki zalogaj - prije ćete osjećati da ste siti. Ako jedete svjesno možete si pomoći da izbjegnete ove navike.

Vanessa Rissetto, nutricionistica, smatra kako je čudan osjećaj kada započnete sa svjesnim jedenjem, posebno ako uvijek jedete brzo i uzimate velike zalogaje, ali isto će vam tako prijeći u naviku i pomoći vam da ne unosite previše kalorija.

Najbolji je pristup da to gledati kao zabavno iskustvo umjesto zadatka kojeg morate obaviti, dodaje.

Rissetto savjetuje da započnete s kolačem - hranom koju mnogi jedu brzo i odmah uzmu drugi komad. Savjetuje da ga dobro pogledate, pomirišete i onda zagrizete samo malo te svjesno žvačete i gutate.

"Često će ljudi shvatiti kako im je dosta samo jedan kolač, a ne njih 10“, pa dodaje. "Baš kao i svaka navika, potrebno je vremena da vam postane dio života, ali svakako se da isprobati i jednom kad se uvjerite da djeluje, možda više nikada nećete imati problema s nakupljanjem kilograma."

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...