U SARAJEVU OTVORENA UMJETNIČKA INSTALACIJA: "Žilet, žica, simfonija" Jasmile Žbanić

"Žilet, žica, simfonija" tematizira projekte izgradnje zidova od žilet-žice s ciljem da se odbije i spriječi dolazak izbjeglica s Bliskog i Srednjeg istoka, a koje su premrežile granice nekih država srednje Evrope.

  • Kultura

  • 22. Jun. 2021  23. Jun. 2021

  • 0

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu danas je otvorena umjetnička instalacija "Žilet žica simfonija" rediteljice Jasmile Žbanić u okviru projekta Resilience udruženja Kontakt.

Umjetnička instalacija se sastoji od videa, muzike i intalacije koja poziva publiku da iskusi ono što je skriveno od naših očiju i tijela, kontrast između žice i ljudskih vrijednosti.

“Žilet žica simfonija” simbolizuje podjele u društvu

Kompozitor Ališer Sijarić izjavio je da je s radošću primio ponudu Jasmile Žbanić da napiše muziku za njen dokumentarni film, jer oduvijek je cijenio njen umjetnički rad.

“Iz ove saradnje proizašla je instalacija Razor Wire Ensemble, odnosno ‘Žilet žica simfonija’, koja tematizira projekte izgradnje zidova od žilet žice s ciljem da se odbije i spriječi dolazak izbjeglica s Bliskog i Srednjeg istoka, a koje su premrežile granice nekih država srednje Evrope. Takvi krajolici ispresjecani žilet žicom neodoljivo su počeli podsjećati na zloćudne epizode iz evropske prošlosti uzrokovane ideologijom nacionalizma i ksenofobije”, kazao je Sijarić.

Narcisa Cvitanović iz Udruženja za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti Kontakt izjavila je da umjetnička instalacija “Žilet žica simfonija” redateljice Jasmile Žbanić “opominje kuda vode podjele koje zanemaruju vrijednost ljudskih života i dijele ih na vrijedne i manje vrijedne”.

“Snažna je uloga i obaveza umjetnica i umjetnika u stvaranju boljeg i humanijeg društva, otpornog na podjele i na granice koje brišu bit ljudskog postojanja”, rekla je Cvitanović.

Instalacija se može posjetiti 23. i 24. juna

Postavku u Sarajevu realizuje udruženje Kontakt u saradnji s produkcijom Deblokada, Akademijom likovnih umjetnosti i Sonemus Fest-om uz podršku Rockefeller Brothers Fund-a u sklopu projekta Resilience.

nstalacija je prvi put postavljena na Međunarodnom festivalu Mittelfest 2018. godine.

Instalaciju je moguće posjetiti 23. i 24. juna od 13:00 do 20:00 sati u Galeriji ALU Sarajevo. 

(Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...