ŠTA ĆEMO ONDA: "EU bi mogla izgubiti Zapadni Balkan"

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó izjavio je danas da bi Evropska unija, ukoliko ne preduzme blagovremene korake u pogledu proširenja, mogla izgubiti Zapadni Balkan, slično Velikoj Britaniji.

  • Ekonomija

  • 22. Jun. 2021  23. Jun. 2021

  • 3

Szijjártó je na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu rekao da je politika proširenja jedna od najbitnijih politika EU, prenosi MTI.

Prema njegovim riječima, Unija će voditi "politike suprotne njenim interesima", ako ne uspije da ubrza pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom i odloži početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"U toku je nadmetanje za integraciju Balkana i vršenje utjecaja na region. Iako EU ima najviše šansi za pobjedu, zemlje u regionu su sve izabrale evropski put. Transatlantski pravac regiona ne smije se uzimati zdravo za gotovo", poručio je Szijjártó.

Naglašava da je Evropskoj uniji Zapadni Balkan potrebniji nego Zapadnom Balkanu Evropska unija i dodaje da bi gubitak tog regiona mogao da bude realni scenario za EU u slučaju dugotrajnog ćorsokaka.

Szijjártó je naveo i da bi Srbija i Crna Gora trebalo da budu brzo integrisane, a pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom ubrzo započeti.

"Ukoliko to ne učini, EU rizikuje stabilnost i sigurnost u svom okruženju, umjesto mira, smirivanja i ekonomskih šansi", zaključio je Szijjártó.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...