POLITIČKI POTRES U REPUBLICI SRPSKOJ: Inzko poslao Bidenu prijedlog ko iz BiH treba na "crnu listu", NABROJAO JE 10 IMENA

Visoki predstavnik Valentin Inzko zatražio je da se sankcioniraju osobe koje su se protivile njegovom zahtjevu da se oduzmu odlikovanja entiteta RS data osuđenim ratnim zločincima.

  • Vijesti

  • 23. Jun. 2021  23. Jun. 2021

  • 5

Visoki predstavnik Valentin Inzko zatražio je da se sankcioniraju osobe koje su se protivile njegovom zahtjevu da se oduzmu odlikovanja entiteta RS data osuđenim ratnim zločincima. 

Kako saznaje portal Politicki.ba, na spisku osoba koje bi trebale biti pod sankcijama su i Nenad Stevandić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, Nenad Nešić...

Lista koju je Inzko sastavio, ima najmanje 10 imena. 

Kako je potvrđeno, visoki predstavnik (u odlasku) spisak je poslao i na adresu administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena. 

Informacija o tome da lista postoji i da je distribuirana, potvrđena je i u Uredu visokog predstavnika. 

Budući da se razmatra, komentar, kao ni detalje, nije bilo moguće dobiti. 

Prema tvrdnjama sagovornika portala Politicki.ba, iz Washingtona je zatraženo da i visoki predstavnik dostavi svoj prijedlog osoba koje bi se trebale naći na američkoj "crnoj listi", u skladu s izvršnom naredbom Joea Bidena od 8. juna ove godine.

U javnosti se već uveliko špekulira o tome ko bi se mogao naći na listi. 

 - Ovo će izazvati potres u RS: Inzko poslao Bidenu prijedlog ko iz BiH treba na crnu listu. Nabrojao 10 imena  

"Ne mogu prognozirati koliko će sveobuhvatna biti nova izvršna naredba, ali sam siguran da će biti jako puno ljudi, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, čije aktivnosti potpadaju pod kriterije za stavljanje na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država", rekao je u intervjuu za Politicki.ba ambasador Roderick Moore. 

Prema tvrdnjama istog sagovornika, osim niza političkih prvaka bosanskih Srba, na listi se nalazi i Dragan Čović te gotovo kompletan vrh Hrvatske demokratske zajednice, kao i nekoliko potpredsjednika Stranke demokratske akcije. 

Američka administracija je u proteklih nekoliko godina na "crnu listu" stavila Milorada Dodika, Nikolu Špirića iz SNSD-a i Amira Zukića iz SDA zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma i umiješanosti u ozbiljnu korupciju. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...