MILORAD SRETAN, OGLASILI SE IZ KINESKE AMBASADE U BiH: "Zahvaljujemo Dodiku..."

U kineskoj Ambasadi smatraju da u ovom trenutku BiH treba da obrati više pažnje na svoja pitanja, umjesto miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

  • Mini market

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 1

Ambasada Kine u BiH zahvalna je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na podršci koju je pružio ovoj zemlji u vezi s diplomatskim skandalom koji je napravila ambasadorica BiH u Misiji UN-a u Ženevi Nermina Kapetanović, uz podršku ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković

- Zahvaljujemo Dodiku te mnogim prijateljima iz BiH na dosljednom, objektivnom i pravednom stavu o pitanjima u vezi s Kinom i iskazanoj moralnoj podršci Kini - istaknuli su iz Ambasade Kine u BiH i naveli da su s radošću pročitali saopštenje iz kabineta Predsjedništva BiH u vezi sa pridruživanjem BiH zajedničkoj izjavi protiv Kine na 47. sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a.

Iz kineske Ambasade za "Glas Srpske" su istaknuli da pojedine zemlje, na čelu sa SAD-om, Kanadom i Velikom Britanijom,  napadaju i kleveću Kinu pod krinkom ljudskih prava i grubo se miješaju u unutrašnje poslove Kine, zloupotrebljavajući platformu Vijeća za ljudska prava UN-a, šireći izmišljene i lažne informacije s ciljem da poremete razvoj Kine.

- Nadležno ministarstvo BiH je ovog puta supotpisalo ovu zajedničku izjavu, zatvarajući oči pred činjenicama. Takav čin je nanio štetu prijateljskim odnosima između Kine i BiH, zbog čega smo ostali duboko uznemireni i zbunjeni - naveli su iz Ambasade Kine.

U kineskoj Ambasadi smatraju da u ovom trenutku BiH treba da obrati više pažnje na svoja pitanja, umjesto miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Upravo na ovoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, istaknuli su iz kineske Ambasade, više od 90 zemalja je uputilo poziv za pravdu i progovorilo za Kinu, ističući da su poštivanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja i neuplitanje u unutrašnje stvari suverenih država osnovne norme kojima se uređuju međunarodni odnosi.

- Konstatuju da se treba usprotiviti politički motivisanim i neutemeljenim optužbama protiv Kine, zasnovanim na dezinformacijama, te miješanju u kineska unutrašnja pitanja pod izgovorom ljudskih prava. Tako je većina međunarodne zajednice prikazala jasan stav i otkrila licemjerje pojedinih zapadnih zemalja, manjine međunarodne zajednice - naveli su iz Ambasade Kine.

U Ambasadi su uvjereni da većina ljudi u BiH ima objektivno gledanje i konačno će uvidjeti stvarnu namjeru pojedinih zemalja koje se bave antikineskim aktivnostima, jer je vrijeme da se završi njihova farsa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je u utorak da u potpunosti podržava teritorijalni integritet i cjelovitost Kine, kao i sve akcije koje ona preduzima na očuvanju svog suvereniteta.

Dodik je naglasio da se Ministarstvo vanjskih poslova u Vieću ministara nije moglo pridružiti zajedničkoj izjavi pojedinih zemalja u vezi sa stanjem ljuskih prava u Kine s obzirom na to da nije dobilo stav Predsjedništva BiH, naglasivši da takav potez Ministarstva nije u skladu s Ustavom i zakonima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...