CRNADAK TVRDI DA JE RS U POSLJEDNJIH 15 GODINA BRUTALNO OPLJAČKANA: Iz SNSD-a šalju poruku - "Ko je jamio, jamio"

Crnadak kaže da koalicija oko SNSD-a do sada nije pokazivala političku volju da se jedan ovakav zakon usvoji nego da je, naprotiv, bila protiv toga i pokrovitelj raznih kriminalnih dilova.

  • Društvo

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 0

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je tokom diskusije o Nacrtu zakona o porijeklu imovine da je ovaj zakon potreban Republici Srpskoj što prije, jer je u posljednjih 15 godina Republika Srpska brutalno opljačkana i mora se ući u trag svim ilegalnim tokovima novca iz tog perioda.

- Nacrt zakona je mlak, neubjedljiv i ne ostavlja utisak stvarne želje u borbi protiv korupcije nego više da posluži kao nova tema koja će skrenuti pažnju sa zaduženja na Londonskoj berzi, vojne vježbe na Manjači, činjenice da se na kupovini respiratora bogatila porodica Dodikovog člana kabineta itd - rekao je Crnadak.

On kaže da koalicija oko SNSD-a do sada nije pokazivala političku volju da se jedan ovakav zakon usvoji nego da je, naprotiv, bila protiv toga i pokrovitelj raznih kriminalnih dilova.

– Da li se to SNSD promijenio ili još misli da se stan u Beču od 400.000 eura može kupiti od novca zarađenog prodajom knjiga pa pokušavaju to da legalizuju?- pita Crnadak.

On ističe da je možda najproblematičniji dio u Nacrtu taj što se tretira samo povećanje imovine u budućnosti, što ukazuje na to da SNSD šalje poruku „Ko je jamio, jamio“ i usvajanjem ovakvog teksta zakona samo bi slijedila legalizacija opljačkanog novca.

– Ovaj zakon, koliko god Nacrt bio loš, kad-tad će biti usvojen u svom punom i pravom obliku, a PDP će insistirati da se za svaki tender u posljednjih 15 godina u vrijednosti od 500.000 KM i više provjeravaju tokovi novca, da se vidi ko se sve bogatio na javnim nabavkama i tek tada će zakon imati smisla - ističe Crnadak.

On kaže da zakon o porijeklu imovine mora prioritetno predviđati ispitivanje imovine najviših funkcionera, poput predsjednika Republike, predsjednika Vlade, ministara i drugih, te se ne smiju zakonski ublažavati, odnosno amnestirati eventualna neprijavljena ili na sumnjiv način stečena imovina u prethodnom periodu, piše "Srpskainfo".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...