"SINONIM ZA SPECIFIČAN NAČIN ŽIVOTA U BiH": Promovisana knjiga "Sevdalinke - 505 pjesama sa notnim zapisom"

U kino sali Kulturno-sportskog centra u Vogošći održana je danas promocija knjige „Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisom“, priređivača Muhameda Žere. Dugogodišnje bavljenje ovom tematikom, iznjedrilo je jedno životno djelo, zanimljivu knjigu koja će svoju vrijednost potvrditi u narednim godinama, ocjena je recenzenata.

  • Kultura

  • 25. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 0

"Nije iznenađujuće što je strast Muhameda Žere prema sevdalinci snažna. On pripada poslovnom svijetu, a sevdalinka je jedna vrsta duševnog azila, gdje i on nalazi odmor. Ne znam ni koliko smo sati razgovarali o ovoj knjizi, ovdje nije bilo nikakvog improviziranja, kako bi sve ostalo izvorno. Sevdalinka je prostor najrazličitijih percepcija. Ona je svojevrsna povijest Bosne," rekao je Hadžem Hajdarević, književnik i jedan od promotora knjige.

Mile Stojić, bosanskohercegovački književnik, spomenuo je nekoliko specifičnosti sevdalinke. "Sevdalinka je narodna pjesma, koja je svoje ime dobila krajem devetnaestog stoljeća. Ona je sinonim za specifičan način života u Bosni i Hercegovini. Ovaj bosanski bluz ostat će upamćen i po svojim izvođačima," istakao je Stojić.

Priređivač knjige, Muhamed Žero, spomenuo je kako strast za sevdahom traje od djetinjstva. "Moje drugovanje da sevdalinkom traje od prvih vogošćanskih sekcija folklora, pa do spontanih zapisivanja. Uvijek me ljutilo kada skupa pjevamo, pa se ne možemo sjetiti strofe. Zapisivao sam da ne bi imali tih problema, a onda je to preraslo u strast. Počeli su da me privlače stihovi, neke fraze, poređenja, metafore. Sa prijateljima sam po nekoliko sati pričao o nekom zarezu, crtici, i tako skoro četrdeset i pet godina," rekao je Žero.

Knjiga „Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisom“ objavljena je u izdanju izdavačke kuće Dobra knjiga iz Sarajeva. Promocija se održava u sklopu manifestacije „Vogošćanski dani“.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...