ZBOG VUČIĆEVIH OPSTRUKCIJA: Novi dnevni list "Nova" iz Beograda štampat će se u susjedstvu

Glavni i odgovorni urednik Stojan Drčelić i direktor portala i lista Veselin Simonović ocjenjuju da je "strah od reakcije režima nadjačao tržišne razloge" u štamparijama.

  • Regija

  • 27. Jun. 2021  28. Jun. 2021

  • 0

Srbija će od srijede 30. juna dobiti još jedan dnevni list - "Nova", a kuriozitet je da će, zbog višemjesečnih opstrukcija na domaćem tržištu, taj list biti štampan u Hrvatskoj.

U aktealnim medijskim uslovima, gdje vladajuća Srpska napredna stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ima dominantan utjecaj nad većinom štampanih i elektronskih medija, posebno o onih s nacionalnim predznakom, uredništvo i vlasnici "Nove" pokušavali su naći štampariju na teritoriju Srbije, ali im nije uspjelo.

"Novu" će pisati i uređivati novinari istoimenog portala nova.rs, koji je u vlasništvu United Media Digital d.o.o, sa sjedištem u Luxembourgu, kompanije koja je članica grupacije United Group.

United Group je od marta 2019. u većinskom vlasništvu BC partners, jedne od vodećih globalnih investicijskih firmi.

U vlasništvu United Group su i regionalne kablovske televizije N1 i Nova, a akvizicija te kompanije odnedavno je i beogradski liberalno-građanski list Danas.

Vučićeva SNS i vladajuće strukture United Group vide kao "tajkunsku" medijsku korporaciju koja podupire srbijansku opoziciju i radi protiv državnih i nacionalnih interesa, premda je Skupština Srbije nakon parlamentarnih izbora u junu 2020., uz iznimku manjinskih albanskih i bošnjačkih stranaka, pod skoro stopostotnom kontrolom Vučićevih naprednjaka i njihovih koalicijskih partnera.

Takav omjer snaga približno vlada i u medijskoj sferi, gdje vladajuća koalicija ima pod kontrolom ili uživa nedvojbenu naklonost većinu printanih medija, posebni tablioda - Kurir, Informer, Alo, Srpski telegraf, Objektiv, večernjaka Novosti, te konzervativne Politike, kao i pojedinih portala, a posebno elektronskih medija s nacionalnom frekvencijom.

Vladajuća koalicija u suštini kontroliše i regulatorno tijelo za elektronske medije (REM), a nekoliko izvanparlamentarnih opozicionish stranaka i njihovih vođa su pod stalnim udarom Vučiću naklonjenih medija.

Vladavina prava, stanje ljudskih prava i sloboda, posebni slobode i situacije u medijima, jedna je od stalnih primjedbi službenog Bruxellesa i tijela Europske unije u izvješćima o napretku Srbije u procesu eurointegracija.

"Nije nas pokolebalo odbijanje praktično svih štamparija u Srbiji, koje su, mimo ekonomske logike, iskazale potpunu nezainteresiranost da štampaju novi list, bez obzira na to što su sve do jedne imale kapacitet i što im je za ovaj posao nuđeno i više od tržišne cijene", istaknuto je u priopćenju kojim se najavljuje list "Nova".

Glavni i odgovorni urednik Stojan Drčelić i direktor portala i lista Veselin Simonović ocjenjuju da je "strah od reakcije režima nadjačao tržišne razloge" u štamparijama.

"Borili smo se s odbijanjem i ignorancijom i ovaj list štampamo u uslovima nezabilježenim u novijoj povijesti srpskog novinarstva. Svejedno, ustrajali smo", poručili su Drčelić i Simonović.

Novine „Nova“ štampat će se u Osijeku, odakle će biti distribuirane širom Srbije, a po cijeni od oko 25 eurocenti izlazit će šest puta sedmično na 32 strane.

Držat ćemo se najviših novinarskih standarda, analizirati sve relevantne činjenice i ustupati prostor struci, nauci i onim sudionicima javnog života koji promiču toleranciju, europske vrijednosti i koji Srbiju u budućnosti vide u redu uređenih, stabilnih demokracija, poručili su iz uprave lista, navodeći da će stranice biti "trajno otvorene za drugačije mišljenje", ali ne i za primitivizam i demagogiju, niti one koji od Srbije "prave ekonomsku i pravnu pustoš".

"Svi zajedno zaslužujemo bolju Srbiju", poruka je uprave novog lista čiji prvi broj je najavljen za 30. juni, piše Slobodna Dalmacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...