NOVOSADSKI PROFESOR DINKO GRUHONJIĆ NAJAVLJUJE: "Sljedeća tačka na kojoj će se taj projekt 'srpskog sveta' definitivno urušiti je moja Bosna i Hercegovina"

Bez obzira na to što donošenje Rezolucije o Srebrenici nesumnjivo predstavlja ozbiljan udarac velikosrpskoj politici, tj. politici zvaničnog Beograda, ideja "srpskog sveta", koja uključuje Crnu Goru, i dalje je veoma živa.

  • Regija

  • 28. Jun. 2021  28. Jun. 2021

  • 1

- Odnos Srbije prema Crnoj Gori odnos je omalovažavanja: u očima srpskih nacionalista, Crna Gora je samo - srpska Sparta. Isti odnos prema Podgorici ima i zvanična Moskva, koja se, baš kao i Beograd, neće tako lako odreći svog "plijena" - kazao je za "Pobjedu" Dinko Gruhonjić, novinar i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

- Ulaskom u koaliciju s velikosrpskim nacionalistima i šovinistima i Srpskom pravoslavnom crkvom, Abazović je na vlast doveo političku strukturu koja negira genocid u Srebrenici, koja preti crnogorskim Bošnjacima i čiji je cilj poništavanje Crne Gore i njeno pripajanje „srpskom svetu“. Beograd je Abazoviću dodelio ulogu trojanskog konja velikosrpstva; „poštenog Albanca“, „Rahmana Morine“ crnogorske političke scene. Dokaz je i podrška koju je još 30. avgusta Abazović dobio od Matije Bećkovića, te instant zamene za „oca nacije“ Dobricu Ćosića. Možda dan nakon parlamentranih izbora u Crnoj Gori nekome i nije bilo jasno o čemu je reč; sada je već izvan svake sumnje da će Dritan Abazović u crnogorskoj istoriji ostati upisan kao kvisling građanskog društva. Njegov odlazak u Srebrenicu je, u moralnom smislu, u najmanju ruku problematičan - kazao je Gruhonjić.

Na pitanje zašto su, nakon što je parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, beogradski kontrolisani tabloidi napali predsjednika parlamenta Aleksu Bečića i premijera Zdravka Krivokapića, ali ne i potpredsjednika Abazovića, Gruhonjić kaže:

- Zato što je Dritan Abazović čovek Aleksandra Vučića. U Srbiji tabloidi pišu ono što Vučić misli, ali ne sme da izgovori. Njegovi mediji uvek targetiraju Vučićeve političke protivnike, pa i izuzimanje Abazovića iz divljačke kampanje srpskih tabloida dokazuje da predsednik Srbije još ima planove sa vicepremijerom crnogorske Vlade. Koji su, naravno, kratkoročni.

Zločinac Mladić svojevrsna je pop-ikona "srpskog sveta". Što je najgore, taj status uživa i kod dela mladih ljudi, koji se nisu ni rodili u vreme kad je genocid počinjen. Ovde, dakle, nije reč o običnom odbijanju da se suočite s prošlošću; reč je o nečemu što bi, da je bio u prilici, uradio bilo ko od većine koja ratnog zločinca proglašava herojem i ikonom.

Naravno, nemaju svi građani Srbije isti stav. Međutim, najvidljiviji deo javnosti – mislim na vlast i najveći deo opozicije, na SANU, univerzitete, intelektualnu elitu – negira srebrenički genocid i slavi ratne zločince. Poražavajuće je da takav monstruozni pogled na svet egzistira u srcu Evrope.

Ako živite u društvu koje ne razlikuje dobro i zlo, u kojem je sve dozvoljeno, onda više ne govorimo o društvu građana, nego o društvu moralnih idiota. Ukidanjem morala kao kategorije, ukida se razlika između ljudske zajednice i zajednice zveri. U tom smislu, budućnost nije svetla - kaže Gruhonjić.

DODIK NA VLAST DOVEDEN NA NATO TENKOVIMA

- Milorad Dodik je na vlast u entitetu Republika Srpska doveden 1997. godine na NATO tenkovima, u vreme kada je imao svega dva poslanika u Skupštini i kada je Biljana Plavšić glumila liberalnu stranu. Ipak, brzo nam je bilo jasno da to ne može dugo da opstane. Može da traje neko vreme uz kontolu NATO tenkova, ali to nije rešenje. Zato je Crna Gora u daleko boljoj poziciji od Srbije…

Dozvoljeno je ubiti čoveka, poniziti ljudsko dostojanstvo… Duboko verujem da će Crna Gora imati snage da se tome odupre… Aleksandar Raković preti da će sedam i po miliona Srba istrebiti stotinu hiljada Crnogoraca, zanemarujući činjenicu da su Crnogorci umeli da se odupru mnogo jačem i brojnijem neprijatelju, pa i velesilama. Verujem da će „srpski svet“ slomiti zube na Crnoj Gori, a da je prva sledeća tačka na kojoj će se taj projekt definitivno urušiti moja Bosna i Hercegovina - kazao je Gruhonjić za "Pobjedu". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...