LAVROV U PANICI: "Zapad nameće pravila i mijenja međunarodno pravo..."

"Zapadne zemlje nameću svoja pravila da bi zamijenili postojeće instrumente međunarodnog prava i tako potvrđuju da nastoje da 'ukinu pravo' na svjetskoj političkoj sceni", predočio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u autorskom članku objavljenom u ruskim listovima "Komersant" i "Global Affairs", prenosi Tanjug.

  • Svijet

  • 28. Jun. 2021  28. Jun. 2021

  • 0

“Ljepota tih 'pravila' Zapada je u tome što u njima nema specifičnog sadržaja. Kada neko djeluje suprotno volji Zapada, oni odmah uzvraćaju neutemeljenim optužbama, bez dokaza o 'kršenju pravila' i pozivaju se na pravo da 'kazne prekršioce'. Što su manje određene optužbe Zapada, to se oni osjećaju slobodnijima da provode arbitrarne poteze i primjenjuju prljave taktike kao vid pritiska na svoje suparnike. Tokom 1990-tih, u Rusiji smo to nazivali 'potčinjavanje (gaženje) prava'”, ukazao je Lavrov, prenosi TASS.

Vladama zapadnih zemalja ne dopada se što se Moskva zauzima za države koje su postale žrtve političkog kockanja Zapada, predočava Lavrov i podsjeća da Zapad optužuje Rusiju za “agresivno ponašanje” u mnogim dijelovima svijeta.

Rusija i Kina su označene kao “autoritarne sile”

“Tako se oni odnose prema politici Moskve usmjerenoj na neutralisanje ultraradikalnih i neonacističkih aspiracija u svom neposrednom okruženju, tamo gdje se krše prava Rusa i drugih etničkih manjina, a ruski jezik, obrazovanje i kultura iskorjenjuju. Ne sviđa im se ni to što se Rusija zauzima za zemlje koje su postale žrtve zapadnog kockanja i izložene su napadima međunaronih terorista i riziku da izgube svoju državnost, kao što je to bio slučaj sa Sirijom”, naveo je Lavrov.

Prema riječima ruskog šefa diplomatije, Rusija i Kina su označene kao “autoritarne sile” i glavna prepreka da se ostvare planovi zacrtani tokom junskog samita.

Peking se optužuje da demonstrira previše samopouzdanja u ostvarivanju svojih ekonomskih interesa (Inicijativa Pojas i put) i širi vojnu i tehnološku moć radi povećanja globalnog utjecaja, ukazao je Lavrov.

“Ipak, Zapad se najviše fokusira na unutrašnja pitanja u tzv. nedemokratskim zemljama i preoblikovanju tih zemalja kako bi se što bolje uklopile u zapadne kalupe. To podrazumijeva usklađivanje nekog specifičnog društva i kulture s idejama o demokratiji kakve propovijedaju Washington i Bruxelles”, upozorio je Lavrov.

Zapad namjerno izbjegava pravne norme

On je ukazao da sve navedeno predstavlja utemeljenje za zahtjeve koji se upućuju Moskvi, Pekingu i svima drugima, da “slijede zapadne norme o ljudskim pravima, civilnom društvu, odnosu prema opoziciji i medijima, upravljanju i interakciji između državnih poluga moći”.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov na kraju je konstatovao da Zapad namjerno izbjegava pravne norme i izopštava ih iz pravila koja bi, navodno, trebalo slijediti, ali ne daje validna objašnjenja zašto bi takva pravila Zapada trebalo da slijede i drugi.

“Na kraju, ipak postoje hiljade univerzalnih međunarodnih pravnih instrumenata kojima se utvrđuju jasne obaveze svake države i transparentni mehanizmi za verifikaciju njihovog provođenja”, zaključio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u autorskom tekstu koji su objavili listovi "Komersant" i "Global Affairs".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...