ČOVIĆEV KADAR U UIO-u BiH IGNORIŠE ODLUKE PARLAMENTA BiH: Džakula nastavlja pregovore s Dodikovim kumom oko kupovine 100 miliona KM vrijedne nekretnine

Na tenderu raspisanom početkom decembra, Mile Radišić bio je jedini ponuđač, što je bilo očekivano kada se uzme u obzir da su mu traženi uslovi išli naruku.

  • Ekonomija

  • 28. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 1

Dok Parlament BiH insistira na tome da se poništi tender preko kojeg UIO pokušava da kontroverznom biznismenu iz Banjaluke osuđenom za privredni kriminal Miletu Radišiću isplati 100 miliona KM za zgradu, dvije strane čine sve da za njih unosan posao ne propadne.

Kako je rok za odgovor na Radišićevu ponudu isticao 31. juna, a UIO nije obezbijedila nedostajući dio novca od 65 miliona KM, dogovoreno je da Radišićeva ponuda ostane na snazi sve do kraja septembra ove godine.

“Postupak donošenja odluke po predmetnom Javnom oglasu je još u toku. UIO je zatražila i dobila saglasnost na produženje ponude na dodatni period do 30.09.2021. godine”, potvrđeno je za portal CAPITAL u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Novo, drugo po redu produženje roka pokazuje kako UIO na čelu sa Mirom Džakulom ne namjerava raspisivati novi tender za kupovinu poslovnog prostora, te da im je zgrada koju gradi Radišićevo preduzeće “Grand Trade” jedina o kojoj razmišljaju.

A Radišić je da podsjetimo 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru. Sa PDV objekat u ulici Vuka Karadžića bi trebalo da košta 98,5 miliona KM.

Na tenderu raspisanom početkom decembra bio je jedini ponuđač, što je bilo očekivano kada se uzme u obzir da su mu traženi uslovi išli na ruku.

UIO je tražio da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra grada, da ima 12.000 metara kvadratnih prostora, te parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata.

Odnosno, tražili su sve ono što je u tom momentu jedino imao i mogao da ponudi “Grand Trade”.

Treba napomenuti i to da je Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine sredinom juna većinom glasova usvojio inicijativu poslanika PDP-a, Branislava Borenovića i Mire Pekić kojom se od Savjeta ministara BiH traži da u roku od sedam dana poništi tender za kupovinu zgrade.

Međutim, Savjet ministara se ubrzo nakon tog zahtjeva oglasio kako nije učestvovao u kupovini objekta te da je to isključivo u nadležnosti Upravnog odbora ove uprave.

Ovo je inače četvrti put da UIO pokušava da trajno riješi problem smještaja u Banjaluci. Od 2014. do kraja 2018. godine raspisana su tri javna javna oglasa za kupovinu poslovnog objekta, ali ponuda nije bilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...