DOK SU PROKOPAVALI LOKALNI PUT OTKRILI LJUDSKE KOSTI: U blizini Sarajeva pronađeni posmrtni ostaci žrtve iz rata u BiH

Tužilaštvo BiH, zajedno s institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

  • Hronika

  • 28. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 0

Nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani su na lokalitetu Drozgometva, u općini Hadžići, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prebačeni u Gradsko groblje “Miljevići” u Istočnom Sarajevu, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Ekshumacija je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH, nakon što su u naseljenom mjestu, prilikom prokopavanja lokalnog puta, uočeni posmrtni ostaci, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se dodaje da je do početka ekshumacije lokacija bila osigurana.

Aktivnosti na terenu je nadgledao i koordinisao istražilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije učestvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), vještak sudsko-medicinske struke i policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...