STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA VUČIĆEVO ZVECKANJE ORUŽJEM: "Ovakve vojne vježbe vide se kao da su usmjerene prema Bosni i Hercegovini ili Kosovu, zabrinjavajuće je da…"

Iz zraka i sa kopna, od Pešterske visoravni na krajnjem jugu do Kragujevca u centralnom dijelu zemlje, uz teško naoružanje i pripadnike Vojske, Srbija je u protekle dvije sedmice demonstrirala silu.

  • Politika

  • 29. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 1

"Paradiranje Srbije vojnom opremom, imajući u vidu prošlost, može u okruženju izazvati nervozu", ocjenjuje za RSE James Ker-Lindsay, profesor na Londonskoj školi ekonomije.

"Možemo da razumijemo da su se stvari sada promijenile, ali ovo je i dalje nešto što može da učini komšije nervoznima", navodi Lindsay i dodaje:

"Naravno, postoji i druga strana ove priče. Mnogi bi rekli da, iako je prirodna reakcija da se ovakve vježbe vide kao da su usmjerene prema Bosni i Hercegovini ili Kosovu, u stvarnosti ono što dovodi do rasta potrošnje za vojni budžet na neki način još više zabrinjava, jeste odnos sa susjednom Hrvatskom."

On smatra da to što Srbija prikazuje vojnu silu, "neće biti shvaćeno pozitivno na mnogo mjesta".

"Mislim da je zabrinjavajuće, jer ne vidim kako ovo koristi međunarodnom ugledu Srbije. Također, postoji stav, ne u svim, ali u velikom broju zemalja Evropske unije, da su vojne parade i vježbe pomalo passé", ocjenjuje Lindsay.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...