NJEMAČKI EUROPARLAMENTARCI NEZADOVOLJNI JANŠOM: Slovenija u četvrtak preuzima šestomjesečno rotacijsko predsjedavanje Vijećem EU

Slovenski mediji objavili su pismo koje je petero njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu, članovi stranaka i s ljevice i iz centra, uputilo Von der Leyen i predsjedniku Vijeća Europske unije Charlesu Michelu, a u kojem se izražava zabrinutost zbog stanja vladavine prava u Sloveniji pod vladom premijera Janeza Janše.

  • Svijet

  • 29. Jun. 2021  30. Jun. 2021

  • 1

Slovenija će tokom svog predsjedanja Vijećem Europske unije u drugoj polovici ove godine tražiti kompromisne prijedloge, a jedan od prioriteta bit će priprema Europske unije na moguće nove krize u budućnosti, rekao je šef diplomacije Anže Logar.

Kako je u razgovoru za novi televizijski kanal N1info Slovenija izjavio Logar, uloga države koja predsjedava Vijećem je da pokuša usklađivati i predlagati kompromisna rješenja za zakonske prijedloge i različite teme.

"Svaka članica pokušava u tom okviru afirmirati svoje gledište, a zadaća je predsjedajuće države da nađe kompromisni prijedlog za svih 27", kazao je Logar.

Posebnu pažnju tokom predsjedanja Slovenija će posvetiti pitanju uspostave Zdravstvene unije te kriznog upravljanja na području kibernetičke sigurnosti.

Njemački europarlamentarci poslali pismo, nezadovoljni su Janšinom vladavinom

Podsjetimo, Slovenija u četvrtak preuzima šestomjesečno rotacijsko predsjedništvo Vijećem Europske unije od Portugala te očekuje i dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Slovenski mediji objavili su pismo što ga je petero njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu, članovi stranaka i s ljevice i iz centra, uputilo Von der Leyen i predsjedniku Vijeća Europske unije Charlesu Michelu, a u kojemu se izražava zabrinutost zbog stanja vladavine prava u Sloveniji pod vladom premijera Janeza Janše.

Između ostalog, njemački zastupnici u pismu kažu da su "europske vrijednosti pod sve većim pritiskom u Sloveniji" te da premijer Janša žestoko napada civilne udruge i slobodne medije. Zahtijevaju da Komisija što prije osigura da slovenska vlada prestane "opstruirati" imenovanje slovenskih delegiranih tužitelja u ured Europskoj javnog tužiteljstva (EPPO), čija je zadaća ubuduće ispitivati malverzacije i zloupotrebe kod korištenja europskih fondova.

Njemački zastupnici uz to pozivaju EU da do imenovanja delegiranih tužitelja iz Slovenije zadrži isplatu sredstava Sloveniji iz europskih proračunskih sredstava i fonda za otpornost i oporavak, prenose slovenski mediji. Pismo su potpisali eurozastupnici Daniel Freund (Zeleni), Sergey Lagodinsky (Zeleni), Stelios Kouloglou (Ljevica), Ramona Strugariu (Renew) i Lara Wolters (S&D), a potpis na pismo dala je i zastupnica Zelenih u Bundestagu Franziska Brantner.

(Hina)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...