KUSTURICA I DODIK NA STUBU SRAMA: Spomenik patrijarhu Pavlu bit će uklonjen, razlog je nevjerovatan...

Nakon brojnih reakcija i osuda na društvenim mrežama, iz Andrićevog instituta sinoć je saopćeno da skulptura patrijarha Pavla ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u "Andrićgradu" kod Višegrada.

  • Mini market

  • 01. Jul. 2021  01. Jul. 2021

  • 11

- Skulptura blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u "Andrićgradu", već samo eksponat koji je bio izložen zbog svečanosti koja je tradicionalno organizovana na Vidovdan - saopćeno je iz Andrićevog instituta.

Spomenik patrijarha Pavla biće uklonjen, radiće novi

U saopćenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića.

- Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institut - navedeno je u saopćenju.

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, svečano je na Vidovdan otkriven na Vizantijskom trgu u "Andrićgradu".

alt

Otkrivanju spomenika prisustvovali su, između ostalih, proslavljeni režiser Emir Кusturica i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara te da ga je napravio za oko dva mjeseca.

- Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne koloniji u "Andrićgradu", a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svidio (Emiru) Кusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju - rekao je Lacković.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...