SNAGA I VITALNOST IZ SREDNJE BOSNE: Ova općina je peta po izvozu i sedma po ukupnom prometu u Federaciji BiH

Po ukupnom prometu fiskalnih uređaja u prošloj godini, Tešanj sa 1,415 milijardi KM zauzima osmo mjesto. Na šestom mjestu u FBiH je i po omjeru broja zaposlenih na jednog penzionera (Tešanj 2,6, FBiH 1,3).

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

Privreda općine Tešanj pokazala je vitalnost i snagu u najtežim trenucima pandemije te je u ovoj općini u prvih pet mjeseci ove godine preko fiskalnih uređaja evidentiran promet od 649 miliona 130.404 KM, što je čini sedmom po redu u Federaciji BiH.

Općina Tešanj je na petom mjestu po izvozu u FBiH, s udjelom od oko pet posto u izvozu FBiH te 25 posto u izvozu ZDK. U 2020. godini izvoz općine Tešanj iznosio je 357 miliona KM, od toga izvoz u Njemačku 142 miliona KM.

Po ukupnom prometu fiskalnih uređaja u prošloj godini, Tešanj sa 1,415 milijardi KM zauzima osmo mjesto. Na šestom mjestu u FBiH je i po omjeru broja zaposlenih na jednog penzionera (Tešanj 2,6, FBiH 1,3).

"Sve ove rezultate općina Tešanj ostvaruje sa oko 43.000 stanovnika. U općini Tešanj i dalje se realizira promet veći nego u gradu Zenici, koji je daleko mnogoljudniji i glavni je grad Zeničko-dobojskog kantona. Umjesto da građani i zaposleni u Tešnju budu nagrađeni za ogroman doprinos široj društvenoj zajednici, kada se radi o povratu javnih prihoda, općina Tešanj je na 67. mjestu od ukupno 79 po povratu PDV-a i na 54. mjestu od ukupno 79 po povratu PDV-a u odnosu na broj stanovnika", saopćeno je iz ove općine.

Općina Tešanj uputila je u martu ove godine Ustavnom sudu Federacije BiH zahtjev za zaštitu prava lokalne zajednice u kojem je povrijeđeno pravo građana na jednakopravnost pred zakonom, a tiče se raspodjele javnih prihoda Federacije BiH, po kojoj su građani koji žive u općinama koje broje više od 60.000 stanovnika, privilegovani za određeni iznos iz javnih prihoda, čime je povrijeđeno pravo jednakopravnosti stanovnika općina koje broje manje od 60.000 ljudi.

Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku te Komisija za lokalnu samoupravu istog doma dali su podršku zahtjevu Općine Tešanj za zaštitu prava lokalne zajednice upućenog Ustavom sudu FBiH, smatrajući da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Tešanj. Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma se pri tome poziva na odredbu člana 4. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

"Ne radi se ovdje samo o općini Tešanj. Oko 1,5 miliona građana Federacije BiH pogođeno je ovim problemom i ne uživa, po našem mišljenju, ustavom zagarantovanu jedankopravnost. Bez jednakih prava svih građana, nema ni jednakih mogućnosti za razvoj i jačanje demokratskih principa. Sve parlamentarne stranke su dale podršku našem zahtjevu, a ukoliko Ustavni sud FBiH donese pozitivnu odluku u korist Općine Tešanj, mislim da ćemo biti znatno bliže pravednijem društvu, ali i promjeni pristupa vrednovanja rada. A gdje je pravda, tu je i razvoj", kazao je Suad Huskić, podnosilac apelacije i načelnik općine Tešanj, piše na zvaničnoj stranici Općine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...