DONACIJE PRISTIŽU SA SVIH STRANA: Danska donira milion vakcina zapadnom Balkanu

Danska će donirati milion vakcina zapadnom Balkanu, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju za javnost.

  • Vijesti

  • 01. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 1

Donacija se sastoji od vakcina AstraZeneca, koje nisu dio općeg danskog programa vakcinisanja. Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i sjeverna Makedonija primit će donaciju. Očekuje se da će donacija početi tokom narednih mjeseci.

“Naši susjedi na Balkanu imaju veliki nedostatak vakcina, što istovremeno opterećuje pojedine zajednice i povećava rizik od novih epidemija koje se mogu proširiti.  Zbog toga mi je drago što možemo uskočiti i pomoći našim bliskim partnerima sa apsolutno ključnim oružjem protiv pandemije, naime vakcinama.

Zapadni Balkan dio je našeg neposrednog područja i imamo veliki zajednički interes da se udružimo - također protiv pandemije”, objavio je ministar vanjskih poslova Jeppe Kofodu saopćenju za javnost.

Pored toga, Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije u četvrtak da Danska šalje milion vakcina u sjevernu Afriku u okviru mehanizma Covax.

Vakcina AstraZeneca uklonjena je iz opšteg danskog programa vakcinisanja, ali još uvijek je moguće dobiti vakcinu u opcionalnoj shemi.

Ministar vanjskih poslova Makedonije Bujar Osmani objavio je da će njegova zemlja dobiti 210.000 vakcina iz Danske. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...