OPRAVDAO NADIMAK "MALI ORBAN": Janša jedini na EU summitu podržao mađarskog premijera

Slovenski premijer Janez Janša u petak je, u razgovoru s dopisnicima europskih medija stacioniranih u Bruxellesu, ponovio da je protiv "dvostrukih standarda" koje zapadne članice primjenjuju u osudama "iliberalnih" konzervativnih vlada u Poljskoj i Mađarskoj, čemu nekada pridodaju i njegovu.

  • Svijet

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 0

"Europska unija nije unija bez srednje Europe", kazao je Janša kojega smatraju pristašom politike koju prema Bruxellesu provodi mađarski premijer, pa je u dijelu europskih medija dobio i epitet "malog Orbana".

Jedini koji je podržao Orbana

Janša je, uz poljskog premijera, bio jedini lider u EU koji je na summitu podržao mađarskog premijera zbog zakona o LGBT-u, a, poput Orbana, sukobio se i s Bruxellesom čije zvaničnike zna nazvati neizabranim birokratima i zbog medijskih sloboda i provođenja vladavine prava i medijskih sloboda.

"Nemamo problema s tim da se provjeravaju vladavina zakona, sloboda medija, financiranje medija", kazao je europskim novinarima na slovenskoj turneji Janša, ali je insistirao na tome da Slovenija ima svoje zakone i kontrole i da je suverena država te da se u Bruxellesu manje članice i one s istoka Europe znaju tretirati kao drugorazredne zemlje.

"Slovenija nije kolonija"

"Slovenija nije kolonija i insistiramo na potpuno jednakom tretmanu", kazao je Janša, čija je zemlja 1. jula preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.

Dan prije Janša je na kritike da sabotira imenovanje slovenskog delegiranog tužitelja u Ured europskog javnog tužiteljstva (EPPO), tijelo koje će ispitivati moguće zloupotrebe sredstava iz europskih fondova, rekao da će tužitelja možda imenovati do jeseni, ali da vlade koje je vodio nikad nisu imale problema s kontrolom korištenja europskih sredstava te da u EPPO kao oblik proširenja suradnje u EU nije ušlo više članica, ne samo Poljska i Mađarska nego ni Irska i Švedska.

"S onima poput Orbana treba voditi otvoren dijalog"

Korištenje dvostrukih standarda prema slabijim članicama moglo bi izazvati podjele i kolaps Unije, a s onima koji na EU gledaju kao Orban, po Janšinim riječima, treba voditi otvoren dijalog u okviru dijaloga o budućnosti Europe.

Janša je u četvrtak iza zatvorenih vrata, gdje je s članovima Europske komisije bilo riječi o poštivanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, izazvao incident, prozvavši slovensko sudstvo da su u njemu "stari kadrovi" bliski opozicionim strankama, na što su reagirali i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, koji iz protesta nije htio s Janšom biti na podiju za "obiteljsku fotografiju" Komisije i slovenske vlade.

O skandalu sa sucima

Janša ne misli da je svojim pokazivanjem fotografije nekih slovenskih sudija u društvu lidera iz vodeće opozicione stranke izazvao skandal, nego da je ukazao na probleme zbog kojih slovensko pravosuđe ostaje bez potrebnih reformi.

"Bilo je konkretnih pitanja o vladavini zakona, a mi smo na njih odgovorili", kazao je Janša, koji redovito osuđuje pristranost medija i pravosuđa u svojoj zemlji, a neke od političkih stranki naziva ekstremističkima i protivnim ustavu.

Budući da misli da se i u europskim medijima prenose stajališta koja u svijet "izvoze" pristrani ljevičarski mediji u Sloveniji kako bi se srušila njegova vlada, Janša je u petak novinarima iz Bruxellesa prikazao i duži video, u kojemu je pokušao prikazati svoju stranu medalje o nezavisnosti i političkim vezama slovenskih medija.

Pokazalo se da je to isti videomaterijal koji je Janša neuspješno pokušao prikazati prilikom nedavne online rasprave u Europskom parlamentu o napadima njegove vlade na medije, kad se iz rasprave naprasno isključio jer je taj videoprilog moderatorica "cenzurirala".

Očekuju se oštre kritike

Janša će u utorak sljedeće sedmice o prioritetima slovenskog predsjedanja Vijećem EU govoriti na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta, nakon čega po običaju slijede pitanja eurozastupnika iz različitih političkih grupa.

Kako navode slovenski mediji, Janša, s obzirom na svoju reputaciju i stajališta, može računati na oštre kritike, osobito iz skupina socijaldemokrata, liberala, zelenih i ljevice, a možda iz dijela europskog desnog centra od kojega su se Janša i njegova stranka udaljili udesno.

(Hina)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...