HiTec
BORBA ZA SAMI VRH U APPLEU: Evo ko bi mogao naslijediti Tima Cooka
Prije 10 min0
U frižideru će možda mesu trebati duže da se odledi, ali je to najsigurniji mogući način.
Gastro
05. Jul. 2021
0
Ako meso ostavljate na stolu ili na radnoj ploči u kuhinji da se odledi, to baš i nije najbolji izbor.
Ako imate meso koje treba odlediti, a ne žuri vam se, čini se logično ostaviti ga da se polako otapa na radnoj ploči u kuhinji. Nažalost, to nije najbolji način i može biti opasan.
Naime, kada se zaleđeno meso ostavi na sobnoj temperaturi više od dva sata, mogu se početi ubrzano razvijati bakterije. Čim temperatura zaleđenog mesa dosegne više od 4,4 stepena bakterije se mogu početi ubrzano razmnožavati.
Kada je meso zaleđeno, bakterije miruju i meso je sigurno, ali čim se ono počne topiti na sobnoj temperaturi, one se “bude”.
Stručnjaci kažu kako meso može postati opasno nakon dva sata stajanja izvan frižidera, odnosno već nakon sat vremena u vrućim ljetnim mjesecima.
Kako sigurno odmrznuti meso?
Američki stručnjaci savjetuju da se meso odmrzava u frižideru. Tamo će imati konstantnu temperaturu koja je ili oko 4,4 stepena ili niža. Osim toga, sigurno je odmrzavati meso i u hladnoj vodi, nikako vrućoj, a slobodno ga možete odmrzavati u mikrovalnoj.
U frižideru će možda mesu trebati duže da se odledi, ali je to najsigurniji mogući način, piše Eat this.
HiTec
BORBA ZA SAMI VRH U APPLEU: Evo ko bi mogao naslijediti Tima Cooka
Prije 10 min0
Hronika
ČETNIČKA OBILJEŽJA I BROJNE SPORNE PORUKE: MUP ZDK objavio šta je sve zaplijenjeno Rumunima
Prije 12 min0
Politika
SABINA ĆUDIĆ LJUTA NA OPOZICIJU IZ RS-a: "Ta tužna imitacija SNSD-a vas neće nigdje dovesti"
Prije 14 min0
Hronika
NOVA SRAMOTA PRAVOSUĐA: Optuženi za ratne zločine ne može na suđenja, ali može na promociju filma
Prije 20 min0
Gastro
NAPRAVITE JABUKE U ŠLAFRUKU: Poslužite vruće posipano s malo šećera u prahu, a fine su i hladne
16. Nov. 20250
Gastro
OVAJ KOLAČ JE NACIONALNI PONOS KANADE: Bez pečenja gotov u 20 minuta
Prije 11h0
Gastro
OVO ĆE BITI NAJSOČNIJI KOLAČ KOJI STE PROBALI POSLJEDNJIH DANA: Ali, trebate ga prvo napraviti i to bez brašna
15. Nov. 20250
Gastro
'JESENJI DRAGULJ': Kremasta juha od kestena i tikve će vas ugrijati u ovim hladnim danima
15. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.