Hronika
PROCURILI DETALJI DRAME U AUSTRIJI: Muškarac iz BiH s nožem u ruci iskočio iz zasjede, a onda je uslijedilo haos...
Prije 12 min0
U frižideru će možda mesu trebati duže da se odledi, ali je to najsigurniji mogući način.
Gastro
05. Jul. 2021
0
Ako meso ostavljate na stolu ili na radnoj ploči u kuhinji da se odledi, to baš i nije najbolji izbor.
Ako imate meso koje treba odlediti, a ne žuri vam se, čini se logično ostaviti ga da se polako otapa na radnoj ploči u kuhinji. Nažalost, to nije najbolji način i može biti opasan.
Naime, kada se zaleđeno meso ostavi na sobnoj temperaturi više od dva sata, mogu se početi ubrzano razvijati bakterije. Čim temperatura zaleđenog mesa dosegne više od 4,4 stepena bakterije se mogu početi ubrzano razmnožavati.
Kada je meso zaleđeno, bakterije miruju i meso je sigurno, ali čim se ono počne topiti na sobnoj temperaturi, one se “bude”.
Stručnjaci kažu kako meso može postati opasno nakon dva sata stajanja izvan frižidera, odnosno već nakon sat vremena u vrućim ljetnim mjesecima.
Kako sigurno odmrznuti meso?
Američki stručnjaci savjetuju da se meso odmrzava u frižideru. Tamo će imati konstantnu temperaturu koja je ili oko 4,4 stepena ili niža. Osim toga, sigurno je odmrzavati meso i u hladnoj vodi, nikako vrućoj, a slobodno ga možete odmrzavati u mikrovalnoj.
U frižideru će možda mesu trebati duže da se odledi, ali je to najsigurniji mogući način, piše Eat this.
Hronika
PROCURILI DETALJI DRAME U AUSTRIJI: Muškarac iz BiH s nožem u ruci iskočio iz zasjede, a onda je uslijedilo haos...
Prije 12 min0
Regija
HISTERIJA U SRBIJI: Vučićeva omiljena Tuzlanka najglasnija -"Ovo je najbrutalniji lov, prije svega, na glavu..."
Prije 18 min0
Regija
BURNO U CRNOJ GORI: Objavljena prepiska između premijera i potpredsjednika vlade, obaviještena i policija...
Prije 37 min0
Svijet
UŽIVO, IZ BIJELE KUĆE: Donald Trump iznenadio novinare -"To sam čuo, ne znam je li istina...."
Prije 45 min0
Gastro
MESAR OTKRIO DUGO ČUVANU TAJNU ZANATA: "Ovo meso nemojte nikada kupovati"
31. Jul. 20250
Gastro
ISPECI PA RECI; PATLIDŽAN ZA SVAKI DAN: Ovo izdašno jelo je pravi "comfort food" i užitak...
30. Jul. 20250
Gastro
PUNJENE PAPRIKE NIKADA NE PRAVITE BEZ OVOG SASTOJKA: Razlika je ogromna, a okus je mnogo bolji!
30. Jul. 20250
Gastro
KAKO ĆETE PREPOZNATI KVALITETAN PARADAJZ: Stvar je u ovome - ubuduće provjeravajte
31. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.