NEVJEROVATNI LIVNJAK NE MISLI STATI: Bosanac koji je počeo sam u garaži preuzeo je Bugatti, inspiracija mu je Nikola Tesla...

Sinoć su o velikoj akviziciji u automobilskoj industriji u Dubrovniku govorili Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, Oliver Blume, izvršni direktor Porschea, te Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i financijski direktor Porschea.

  • Ekonomija

  • 06. Jul. 2021  

  • 1

Hvala svima i dobro došli u Dubrovnik. Ovaj događaj održavamo na tvrđavi iz 14. stoljeća.  Da mi je neko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao.

Inspirirao me Nikola Tesla i njegovi izumi i htio sam dokazati da električni auti mogu biti brži i uzbudljiviji od konvencionalnih automobile – rekao je Mate Rimac, inače rođeni Bosanac, Livnjak.

Počeo sam u garaži

– Počelo je sa mnom samim u garaži. Kad smo predstavili Concept One, bilo nas je 11. Prošle godine smo premašili 1.000 zaposlenika. “Nevera” je ostvarenje moje vizije – rekao je.

Dodao je da je uvijek “ovo htio napraviti u Hrvatskoj i dokazati da se to može napraviti ovdje”, prenosi Index.hr.

– Kao što izreka kaže, sve je nemoguće dok to neko ne napravi – rekao je Rimac.

Godine 2018. Porsche je odlučio uložiti u ovu firmu.

– Bili su nam velika podrška, ne samo na poslovnoj nego i na ličnom nivou – rekao je Rimac.

Prva najava je da će razdvojiti Rimac Automobile na dvije firme: jedna će se baviti hiperautomobilima, a druga razvojem tehnologije.

– S “Neverom” smo redefinirali ono što automobili mogu. No mi smo novi u ovom poslu, a malo ko je u povijesti automobilske industrije redefinirao ono što je moguće kao Bugatti. Biti ovdje, dijeliti pozornicu s prijateljima iz Bugattija i Porschea, nešto je o čemu nikad nisam mogao ni sanjati – rekao je Rimac i najavio osnivanje nove kompanije – Rimac Bugatti.

– Postat ću šef uprave Rimac Grupe. Bugatti i Rimac će nastaviti kao odvojeni brendovi. Nevjerovatno naslijeđe Bugattija neće biti poremećeno. Naš novi kampus u Hrvatskoj će, kad bude završen, biti novi dom Bugattija. Baterije će se u Hrvatskoj proizvoditi za Bugattije i Rimac Automobile – rekao je pa riječ predao Lutzu Meschkeu, zamjeniku predsjednika i finansijskom direktoru Porschea.

Danas je dobar dan za Rimca, Bugatti i Porsche

– Danas je dobar dan za Rimca, Bugatti i Porsche Grupu. Trebalo je puno vremena dok nismo smislili novu strukturu nove kompanije, trebalo je uvjeriti dioničare. Uvjereni smo da smo dobili dobar rezultat. Profitirat će Bugattijevi kupci. To znači da je osigurana budućnost Bugattija – rekao je Meschke.

– Kao dio zajedničke budućnosti s Rimcem, Bugatti će i dalje dokazivati svoj karakter i karizmu. Zajednička kompanija je kulminacija procesa ulaganja koji je počeo 2018. godine s tada još mladom hrvatskom kompanijom Rimac Automobili. Sve to se razvilo u produktivan odnos. Mate Rimac je izuzetan poduzetnik, takvih nema puno u autoindustriji. Opušten je i ozbiljan u isto vrijeme. Unatoč njegovom izuzetnom uspjehu, ostao je čvrsto pri zemlji. Mate, nemoj se nikad promijeniti – rekao je Meschke.

Ulaganje u Rimac Automobile se pokazalo kao izuzetno uspješno. Kompanija je na putu da postane jedan od glavnih dobavljača tehnologije za Porsche. Kao šef uprave Bugatti Rimca, vodit će izuzetno uspješan brend u budućnost. Time će donijeti i veliku korist za Hrvatsku, rekao je Meschke.

Šef Porschea: Rimac je 2009. bio startup, danas je značajan proizvođač hiperautomobila

Na red je došao Blume, prvi čovjek Porschea.

– Danas je velik dan za autoindustriju. U prvom kvartalu 2021. nova kompanija Bugatti Rimac i službeno kreće. Mate Rimac je 2009. bio startup, a danas je jedan od najznačajnijih proizvođača tehnologije za električne automobile, a uz to proizvodi i vrhunske električne hiperautomobile – rekao je Blume.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...