ČOVIĆ SE UZALUD RADUJE: Šta je donijela posjeta međunarodnih zvaničnika BiH? (VIDEO)

Posljednja posjeta međunarodnih zvaničnika donijela je samo još jedno podsjećanje na obavezu da se pitanje izbornog zakona riješi.

  • Politika

  • 07. Jul. 2021  

  • 4

Evropska i američka upornost nije dovela lidere SDA i HDZ-a do postizanja kompromisa, ni ovaj put. Kad se očekivalo da će se ući u posljednju fazu dogovora, prijedlozi ključnih pregovaračkih aktera, ipak, suprotstavljeni.

U pismu koje je Izetbegović, dan nakon posjete međunarodnih zvaničnika, uputio parlamentarnim strankama podsjeća da SDA i HDZ BiH nisu postigli nikakav zajednički prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, te da postoje dva, u velikoj mjeri suprotstavljena prijedloga. Svoj prijedlog je predstavio javnosti, a promjene se odnose na izbor članova Predsjedništva i Doma naroda državnog i federalnog nivoa.

MILAN SITARSKI, politički analitičar

-Oni se u tom prijedlogu bave više promjenom strukture pojedinih organa vlasti prije svega Doma naroda i njihovih ovlaštenja. Što nije meritum niti jedne presude. Umjesto da gase požar oni ubacuju nova pitanja koja odvlače pažnju od onih koji jesu.

Pa tako ni ovaj put pojačana diplomatska aktivnost evropskih i američkih zvaničnika nije donijela ništa što već javnost nije znala, poručuje novinar Ranko Mavrak.

RANKO MAVRAK, novinar

-Pitanje je sljedeće – postoji li uopće spremnost za neki minimalni kompromis, u ovom trenutku iz onoga što smo čuli?- očevidno je da tog kompromisa u konkretnim tragovima nema. Hoće li ga biti u narednih 4-5 mjeseci koji se spominju kao rok za to vrlo je neizvjesno da je bilo dobre volje to pitanje se trebalo riješiti još prije 10 godina

A da političke spremnosti nema pokazuje i to da nijedna kombinacija rješenja koja su već nuđena nikad nije ni prihvaćena.

SREĆKO LATAL, politički analitiča

Smatram da politički nije realno da će se to pitanje riješiti do kraja godine, pitanje je da li će se uopće riješiti do izbora iz prostog razloga što mi vidimo da više manje sve političke stranke nisu prestale sa predizborim kampanjama.

Sastanci, razgovori i pregovori koji se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH traju duže od 15 godina. Time se država pretvоrila u ono što je bio grad Mostar – slučaj bez rješenja, zaključili su sagovornici BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...