"SB" NA LICU MJESTA: Državni službenici protestuju u Sarajevu zbog plata i poručuju: "Pogledajte kroz prozor i I MI SMO LJUDI" (FOTO)

Protest se održava kako bi zaposlenici izrazili nezadovoljstvo zbog neusvajanja njihovih zahtjeva

  • Vijesti

  • 07. Jul. 2021  

  • 2

Ispred Parlamentarne skupštine BiH počeli su mirni protest Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.Protest se organizuje s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, budžeta z 2021. godinu koga je Predsjedništvo BiH usvojilo i uputilo u dalju proceduru s osnovicom za obračun plate 475,69 KM. 

"Državni uposlenici već deset godina imaju istu platu. Nema apsolutno nikakvih promjena, a troškovi života se neprestano povećavaju. Higijeničarka ima platu manju od 500 KM, dok je plata ministra za kojeg radi 10 puta veća", rekao je za novinare Salih Karčić, predsjedniki sindikata.

Dodao je kako sindikat ne traži nikakvo povećanje plate, nego vraćanje na isti iznos koji je bio prije deset godina, prije nego je izglasana trenutna osnovica. 

- Od Vijeća ministara tražimo da pogledaju kroz prozor i da vide da smo i mi ljudi. Da vide da postoje uposlenici državnih institucija. Onda će se možda sjetiti kolektivnog ugovora koji smo im jos 2019. godine poslali na potpis i koji još nije odobren", rekao je Karčić.

Fotoreporter "Slobodne Bosne" bio je na licu mjesta, pogledajte u fotogaleriji šta je zabilježio.

("SB")

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...