FENOMENI: Adhara ima 10 godina i veći IQ od Einsteina

Adhari je sa tri godine dijagnosticiran jedan od oblika autizma – Aspergerov sindrom.

  • Šareni svijet

  • 07. Jul. 2021  07. Jul. 2021

  • 0

Adhara Perez ima IQ od 162, što je za dva više od Alberta Einsteina i Stevena Hawkinga. Djevojčica koja uči za univerzitetske diplome teži da bude astronaut, otputuje u svemir i osvoji Mars, a njen put do sada nije bio ni malo lak, piše Entrepreneur.

Dijagnoza

Adhari je sa tri godine dijagnosticiran jedan od oblika autizma – Aspergerov sindrom.

U pitanju je razvojni poremećaj obilježen nesposobnošću razumjevanja – kako se ponašati u društvu. Općenito, djeca sa Aspergerovim sindromom pokazuju vrlo malo izraza lica osim ljutnje i žalosti. Sklona su boravku u sopstvenom svijetu i zaokupljena sobom i svojim rasporedom. Njihova čula su intenzivnija, snažnije osjećaju površine, temperaturu i ukus, a misli su im usmjerenije. Adharina majka, Nallely Sánchez, primijetila je da se njena kćerka ponaša drugačije od druge djece njenih godina.

Djeca koja imaju ovaj sindrom su uglavnom prosječno ili natprosječno inteligentna, ali ne razumiju dupla značenja i metafore. Adharina majka kaže da joj se uvijek činilo da djevojčica želi da ima prijatelje, ali prosto ne zna kako.

Sve ovo je postao veliki problem za malo dijete, jer su djeca počela da je odbacuju i nazivaju čudnom, a učitelji su govorili da prosto ne želi da radi i često bi je izolovali iz grupe.

A Adhari je prosto bilo dosadno na časovima. Uprkos socijalnoj neprihvaćenosti, njena majka, koja ima diplomu iz psihologije, nikada nije prestala da vjeruje u nju. Upisala je kćerku u centar za talente gdje je utvrđeno da djevojčica ima IQ čak 162 (ne zaboravimo da se osoba koja ima skoro 130 na IQ testu smatra natprosječno inteligentnom).

Veliki snovi

Adhara je bila u centru za talente neko vrijeme, ali finansije nisu dozvoljavale da nastavi školovanje tamo. Mama ju je prebacila na režim školovanja na daljinu, te je djevojčica završila niže razrede osnovne škole sa pet godina, više razrede sa šest i po, a nedugo zatim i srednju školu.

Trenutno pohađa online studije za dvije diplome: sistemsko inženjerstvo na CNCI i industrijsko inženjerstvo iz matematike na UNITEC-u. Njen najveći san je da ode u Ameriku, studira i postane astronaut.

Univerzitet u Arizoni je već poznaje, kao i Univerzitet "Rice", i oba su je pozvala da studira astrofiziku. Međutim, njena majka zna da to neće biti lako u finansijskom smislu, te se nada da će nekako uspjeti pomoći Adhari u njenim ciljevima da postane naučnica ili astronautkinja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...