DODIK ĆE DA POLUDI: Nakon usvajanja Rezolucije Kosova o osudi genocida u Srebrenici, predstavnica Bošnjaka Duda Balje rekla "da je ponosna na svoju državu Kosovo"

Za Rezoluciju je glasalo 89 poslanika, bez glasa protiv, ali uz odsustvo srpskih poslanika

  • Regija

  • 07. Jul. 2021  

  • 0

Duda Balje, zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova, oglasila se nakon što su zastupnici Skupštine Kosova usvojili Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 89 poslanika, bez glasa protiv, ali uz odsustvo srpskih poslanika

“Ponosna sam na svoju državu, na našu zrelost i svjesnost da na ovaj način odamo počast svim nevino stradalim žrtvama u Srebrenici, istini i pravdi. Sve dok ne budete dovoljno jaki da realnost pogledate u oči svaki korak napred je lažan. Mi smo spremni!”, navelja je Balje.

Ona je danas ranije u Skupštini Kosova rekla da je “Srebrenica ime grada koje podsjeća na slike razorenih porodica, ljudi prisiljenih da uđu u autobuse koji će ih odvesti u nepoznatom pravcu”.

“Prestravljenih mladića, djece, muškaraca, žena i starijih koji su s poezom na očima odvođeni u smrt. Metodično su ubijani samo na osnovu svog identiteta. Pored duboke i trajne štete nanesene bosanskim muslimanima Srebrenice, Srebrenica je postala i simbol odlučnosti međunarodne zajednice da se ubistva počinjena tu nazovu pravim imenom – genocid. Ova rezolucija je naša potvrda respekta prema svim žrtvama genocida u Srebrenici”, kazala je Balje.
Kolegama je rekla da su među ovogodišnjim žrtvama koj će biti shranjeni dva maloljtnika od 16 i 17 godina, 24-godišnja žena te 63-godišnjak.

“Do sada su ukopane 6652 žrtve, a za više od hiljadu se traga. Genocid je izvršen nakon što je Ratko Mladić ušao sa VRS u Srebrenicu koja je bila zaštićena zona. Cvijet koji smo vam podijelili pokazuje nevinost žrtava, zeleno nadu da se nikome više neće dogoditi, a jedanaest latica da se nikada ne zaboravi 11. juli. Mi s Kosova možemo shvatiti šta se desilo jer smo preživjeli slične stvari”, kazala je Balje.

U tekstu Rezolucije se oštro osuđuje genocid u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda i sva kršenja ljudskih prava, konstatuje se i prihvata da su nakon okupacije Srebrenice snage VRS-a nekoliko dana vršile masakre u Srebrenici i okolini, ubijajući i masakrirajući preko 8.000 bošnjačke dece, maloljetnika i odraslih muškaraca.

Izražava se saosjećanje i iskazuje duboka tuga zbog nevinih žrtava koje su stradale u genocidu u Srebrenici, oštro se osuđuje svaka tendencija namjernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici s ciljem prikrivanja motiva počinjenih zločina.

Pozivaju se državne institucije da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici tako što će kao Evropski parlament proglasiti 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Pozivaju se sve zemlje u regionu da ulože dodatne napore kako bi pred lice pravde bili privedeni svi oni koji su odgovorni za planiranje i izvršenje genocida u Srebrenici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...