ŠOKANTNA ODLUKA: Iako je komandovao akcijom kod Bihaća, Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o NEPROVOĐENJU ISTRAGE protiv Dragana Lukača zbog ubistva Nedžada Dizdarevića

Aktualni ministar unustrašnjih poslova RS snimljen kako u jesen 1994. godine svojim vojnicima govori da "vode" zarobljenog Nedžada Dizdarevića. Zarobljenik je nekoliko minuta kasnije zaklan. Tužilaštvo BiH smatra da nema nikakve sumnje da je Dragan Lukač odgovoran za ovaj zločin.

  • Mini market

  • 08. Jul. 2021  08. Jul. 2021

  • 4

“Vodite ga”, reći je Dragan Lukač držeći za kragnu zarobljenog Nedžada Dizdarevića.

Bilo je popodne 24.11.1994. godine i pripadnici Izviđačko-diverzantskog odreda i Odreda specijalne policije MUP-a Republike Srpske vršili su pretres netom zauzetog naselja Sokolac.

“Hajde, vodite ga”, reći će čovjek s crnom beretkom na glavi koji će kasnije postati ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Koji minut kasnije Nedžada Dizdarevića su odveli i zaklali. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2003. godine iz groblja Humci 1 kod Bihaća.

“Izvršenom obdukcijom utvrđeno je da je smrt nasilna i da je nastupila usljed strijelne povrede glave i karlice, ali je vještak utvrdio da ne isključuje mogućnost da je, prije zadobijanja strijelne rane u predjelu glave, lica i karlice, smrt mogla biti uzrokavana klanjem (nožem u predjelu prednje strane vrata-moguće i bajonetom), a da su ovi prelomi mogli nastati i naknadno usljed strijelnih rana u već mrtvo tijelo”, navedeno je u presudi Suda BiH kojom je Pavle Gajić u junu 2011. godine osuđen na sedam godina zatvora.

Gajić je priznao da je zaklao Dizdarevića. Nakon što se u javnosti pojavio snimak na kojem se vidi aktualni ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kako govori da “odvedu” Dizdarevića, porodice žrtava iz USK-a poslale su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv njega. No, ubrzo je uslijedio šok.

“Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv Dragana Lukača”, kazao je sagovornik Istrage iz Državnog tužilaštva.

Za Tužilaštvo BiH, odnosno za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, nema ni najnižeg stepena sumnje da je Dragan Lukač počinio ratni zločin prilikom operacije u mjestu Sokolac.

“Akcija je započela u jutarnjim satima, a jedinicom Odreda specijalne policije MUP-a komandovao je Lukač Dragan, koji se vidi na navedenom snimku i koji je poslije akcije dao intervju, dok je jedinicom Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” komandovao Šušnjik Mile. Njegov zamjenik bio je Gatarić Rajko”, piše u presudi Suda BiH kojom je osuđen Pavle Gajić.

alt/presuda Suda BiH: Dragan Lukač komandovao akcijom/

Svjedok u tom predmetu Duško Zorić je naveo da je “motorolom prenešena vijest da je u gornjem dijelu naselja Sokolac zarobljen neprijateljski vojnik, pa je zajedno sa Markanović Marinkom došao na asfaltni prostor u blizini džamije gdje je primjetio da se okupio veliki broj vojnika koji stoje u krugu.

“Između njih je na asfaltu ležao mlađi mrtav čovjek koji je bio ‘preklan u predjelu vrata’, na sebi je imao civilnu odjeću, a pored njegove glave je bio fes bordo boje. Nakon što se odmakao od tog mjesta, čuo je rafal, a kada se okrenuo nekoliko vojnika je držalo puške usmjerene prema tijelu ubijenog”, navedeno je u presudi.

Svjedok je rekao da je čuo da je mladića ubio Pavle Gajić koji je 2011. godine osuđen. Ali Tužilaštvo BiH smatra da Dragan Lukač, kao komandant, nije kriv za ovo ubistvo iako je neposredno pred likvidaciju zarobljenika okupljenim vojnicima rekao: “Vodite ga”.

(Istraga.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...